Perut baby kecik

Tadi scan doktor ckp perut baby kecik 2 mnggu... anggota bdn lain smua ok normal.tp perut saja kecik ..ada yg sama mcm baby saya ke?adakah baby akn ok saja n selamat smpai lahir nanti? ##firstbaby 30week4day

2 Balas

Hi salams! My doc says ukur lilit perut baby (abdomen circumference) kalau tak membesar seperti ideal boleh jadi petunjuk plasenta matang so tidak dapat memberi nutrien secukupnya. Plasenta yg matang lebih drp baby’s growth is called ‘placenta calcification’. Placenta adalah organ penting utk tumbesaran baby selain drp saluran oksigen nya so if plasenta is not functioning well, it’s important that baby comes out (and still can get nutrients outside than risk being inside you). Hope this help sebab saya kebetulan dua2 anak lelaki saya takdir plasenta matang.

dont worry..nmpk je kecik kalo lahir nanti dia besar..anak 1st sy 2.8kg..anak ke 2.7kg..on da way anak ke 3 skrg..sy pn kecik jugak dulu 1st baby..8bln baru nmpk perut..

2y ago

saya dh 31 week..td doktor scan kate perut anak kecik...tapi ukuran umur dgn berat okay...cume perut je kecik sikit...takut la anak lahir tak sihat..😭