TIPS NAIK KAN HB

Tadi pergi check kk hb sampai 10.1 😭 Ada tak sape sape tahu tips naik kan hb. Macam macam dah try masih sama je. #firstmom

11 Balas

sy hb 9.3 je . bln lepas 9.6 . drop 9.3 . pdhal sy da mkn kerang 3 hri berturut2 nk naik kan hb . buah smua bedal . lepas mkn zincofer hb sy jd 9.3 je . skrg mkn iberet . tggu isnin cek hb . adoi risau . esok kne.amik drh sbb nk tgk apa punca hb taknk naik . doc risau ada anemia.atau thalesemia . kalau ada slh stu ni hb mmg susah nk naik . sy siap kne p jumpa pakar pemakanan sbb hb low . doc tu just srankan bykkn makan makanan yg tggi zat besi . kerang , jambu batu ,.limau kasturi , bayam mcmtu . mkn ubat pun kene.makan dgn air limau kasturi/sunquick ksg . yg penting mkn ubat perut ksg .

1y ago

Ye saya pun kena amik darah 25hb ni sbb check up 26hb

Maybe iron tablet tu x sesuai utk sis kot. Mcm sy, sy mkn iberet. Iron dia tinggi. Tp ade org x sesuai jugak. Makan buah jambu dgn sayur hijau, daging..

Sia dapat ubat tambah darah jenama apa? Ada tak pharmacist bagi tips nak makan dia macam mana? And kena selalu makan sayur2 hijau, and perbanyakkan vit c.

1y ago

Saya makan kat kk bagi tu. Iron tablet tu

Saya minum susu HL tiap hari. Pagi & mlm sebelum tidur. Nurse puji hb saya cantik.. kerap mkn buah jgk

1y ago

Saya pun minum susu HL jugak. Tapi tetap sama

saye smpai kena cucuk darah hb tk peegi jauh 9.6 jeee .

syaa hb rnda mnum jus mamariam elok 3 hari hb naik

1y ago

betul.. sy pn sama.. mle2 buka buku hb dh low 10.2..lpstu beli mamariam.. sambil tu mkn jgk ubt doc bg zincofer tu.. alhamdulillah 2mggu lepastu naik terus ke 11.4 hb.. smpai skrg sy teruskan dgn mamariam..

saya mnum calla milk tu okay jugak

sis boleh try makan buah delima.

kerang, hati ayam.makan x

ada nurse beri ubat kan?