Mommy Demam Panas

Sye preggy 20w and now demam panas sehingga 40c, tpi sye tidak ke klinik kerana doc hnya boleh bgi panadol biase shje kpd preggy momy kan? Cuma ptot kah sye risau demam panas akan bgi efek kpd development baby? Klu jdi lgi di masa akan dtg, ade any advise x untuk redakan demam & ensure baby safe? #firstmom #firstbaby

4 Balas

kalau panas tinggi sangat & tak kurang, better pergi hospital. sebab panas dalam boleh effect ke baby. kalau you pergi hospital, doc boleh masukkan air kalau dah suhu cecah 40c tu. tapi sementara dekat rumah boleh ikhtiar minum air barli kosong. saya dulu awal pregnant pernah badan panas nak demam tapi ikthiar minum air barli sebab orang kata air barli sejukkan badan. so far so good. bila minum tu badan keluar peluh. saya kalau pregnant memang tak berani makan panadol even doc kata boleh.

Saya pernah demam panas suhu tinggi, tiap hari husband jelum dgn air sejuk letak ais kt dahi, leher & area badan yg panas sambil selawat & doa zikir siang & malam. Mmg dah plan nk ke klinik ambil antibiotik tp tiba2 je hilang demamnya. Alhamdulillah suami ikhtiar mcm tu sebab saya ckp kt suami kalau suami ubatkan dgn ikhlas In Sha Allah lebih baik

klu perlu antibiotic, dktr akn bagi yg sesuai. sbb demam panas xblh buat main.

Better ke clinic dear