ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Sye nak minta pendapat dari ibu ibu yang dah mpunyai bnyk pengalaman. Ank sye mgalami masalah sembelit yg teruk sejak umur 7month. Sblom ank boleh mkn, tak pernah sembelit. Bulan ptama ank blaja mkn pun tak pernah sembelit. Tp lpas ank sye da mula naik gigi ats dan bwh, mak sye slalu bg dye mkn atau rse sikit stiap apa yg org dewasa mkn. Dan ank sye susah nk minum air masak, klu bg dye mmg mnum tp dye akn keluar kn balik air tu. Tahap teruk sembelit ank sye skg smpai sye perasan dekat kwasan dubur ank ade lebihan daging dan setiap kali ank nk berak, msti dye ksakitan smpai menggigil wlu pon kdg2 najis tak terlalu keras. Jd sye nak minta pendapat, pmakanan yg mcm mne sbena nye ssuai untuk lingkungan usia ank, dan mcm mana sye buat kn ank sye bnyk dpt mnum air masak. Sbb tak sanggup tgok ank sakit nak berak. Kes ni dah dirujuk di klinik . Terima kasih #firstbaby #firstmom #pleasehelp

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA
3 Balas

Lebihkn vege, moderate kn protein, minimise carbs. Dlm bubur anak sy, sy wajib letak cauliflower + 1 lg vege (carrot, beetroot, pak choy, etc). Protein awak boleh guna veggie protein dr animal protien. Mcm tofu ke, soya bean ke, chic peas ke. Veggie protien lg senang perut nk proses dr animal protien. Boleh belikan anak botol2 comel, botol yg ada straw sedut tu ke untuk galakkan anak minum air kosong.

2y ago

Ya Allah kesiannye anak awak berak sampai berdarah 😭 menu awak tu dah okay sbb ada vege. Cuba awak stop dulu bg kentang dan animal protein (ayam, ikan) for a few days. Lebihkan bayam dan tofu dlm bubur die. Awak kena tegas sikit la bgtau pengasuh & family jgn bg anak mkn junk food/ makanan dewasa. Terus terang je ckp disebabkan makanan2 tu la baby ada masalah sembelit. Baby minum susu formula ke breastfeeding awak?

Salam, saya punya anak pun sembelit masa umur 1-2 tahun mcm tu. Saya tengok hello doktor, ada org tu cakap bg makan bayam. Saya bg kak Alhamdulillah mmg taik dia elok tak sembelit. Lancar je nak berak. Lps tu saya bg nasi lembik dgn sup bayam (letak ikan sikit ke ayam ke buat rencah). Boleh try bg dkt anak 😃

dlm menu seharian sy bg buah naga n pear..air kosong letak dlm botol straw y cute2.alhamdulillah x pernah semelit