Can i eat other medication?

Sy selsema..hidung selalu tersumbat susah nak bernafas…kadang ade kahak tak lepas..bila ade resdung ni makin teruk selsema..sebelum ni tak truk resdung..tpi since hormon mengandung makin gatal n berair hidung n mata ni…boleh ke sy consume ubat chlorpheniramine or nama lain dia piriton..ubat ni mostly untuk treat selsema or allergik macam tu..tapi risau ke baby pulak ..senanya da tak larat tido hidung tersumbat susah nak bernafas..bila siang mengalir je hingus…tak selesa betul..tak boleh kena habuk sikit or debu mesti bersin non stop

4 Balas

Kita geng. Saya before tahu pregnant lagi menjadi2 allergy rhinitis/ resdung ni. Pantang sejuk sikit memang jadi. Boleh kate dalam seminggu tu 3-4 kali kena and menganggu aktiviti seharian nak tidur pun tak boleh. Saya consult dengan doktor and dia prescribe medication and dos yang sesuai untuk kita yang mengandung. Even nasal spray pun ada yg sesuai or tak dengan kita. Try consult dengan doktor dulu ok.

Kalau boleh jangan ambil apa2 ubat refer Dr dulu..sy pon sama since pregnant selsema lama..Dr x suggest makan ubat, kalau x tahan smgat makan panadol (paracetamol biasa) itu pon sebiji..paracetemol selamat untuk ibu mengandung ..cuma kne limit dos

boleh . tapi kena pergi klinik dokter yg akan suggest ubat apa . saya haritu selseme dekat 2minggu makan ubat pun tkbaik . saya hirup wap panas tapi letak cengkih dan lemon waktu mlm . pagi pagi saya makan vitC

better makan ubat atas nasihat / saranan doktor sebab ibu ngandung tak boleh makan ubat sembarangan 🤗