Pulang ke kampung utk pantang selepas bersalin

Hi. Sy nk tanya. Agak2 okay x if lepas bersalin normal, 2 3 hari lps tu suami htr sy pulang ke kampung naik kereta bawak slow2? Jarak dr rumah ke kampung around 100 km sejam 50 minit. Ataupun lps bersalin czer, smggu lps tu suami htr sy ke kampung. Selamat x? Sbb sy nak pantang dgn mak saya sbb baby first huhu

5 Balas

Anak 1st sy lahir kat kl. Lepas discaj balik umah sendiri jap 1 malam. Pastu esok pagi husb hantar balik kg. Bawak Slow2 jer.. Sy czer jugak.. Jarak nak balik kg dalam 400km. 😊. Ok jer sampai kg. Lapik bantal kat blakang. Sandar je.. Turun kan kerusi sikit. Tp baby mak sy laa yg riba. Mak sy dtg awal sminggu before bersalin. Semoga dipermudahkan semua urusan sis.

2y ago

Aminnnn2. terima kasih sis utk tipsnya 🥰💕🌸

tu jarak rmh sya dgn hospital .. sya dok luar bandar .. alhamdulillah selamat .. suami sediakan bantal utk belakang sya and bantal kecik utk tongkat tgn time baby menyusu .. suami pun ada sediakan minuman just incase haus ke dgn roti sikit .. just prepare supaya x laa nanti kelam kabut atau x selesa 😊

2y ago

normal sis .. time anak no 3 sya czer benda sama gak buat tapi suami sya extra slow laa bawak sbb tkut pedih luka czer sya .. naik tangga pon sya slow je sbb rmh sya tingkat 5😅time anak no 4 sya normal .. now no 6 pon prepare benda sma jugak😊

tak pasti sbb Sy tak penah travel jauh. Sy balik awal ke rumah mak sendiri sbb nak pantang di kg. personally kalau bersalin normal, kte tak rasa sakit lepas jahit. cuma diri sendiri rasa ngilu sbb tawu bahagian bawah kte tu baru lepas jahit. plus darah keluar banyak. kejap kejap kena tuka takot bocor.

2y ago

terima kasih sis utk tips nya 💕

kalau sye 2-3 hari x berani lg.. sbb luka jahit masih merah. biasa lps 2 mgu mcm tu baru sye akan balik kg.. nk smpai ke kg sye 5 jam jgk . tp mcm sis 2 jam je kan inshallah boleh, slow2 kan... semoga dipermudahkan urusan ye

Saya lps bersalin keluar hospital terus blk kg. dr kl ke kelantan. Alhamdullilah,ok ☺️

2y ago

sis bersalin normal ke czer tu?