Hi mommy...

sy nak Tanya dalam ni..kut2 ada single mom..kalau suami langgar taklik macam janji xnak pukul tapi dia langgar..jatuh x talak...sy dah 25weeks pregnant... Sebabnya kena pukul sebab sy xmasak untuk dia bukan taknak masak tapi dapur bersepah sangat..kadang sy cuci pinggan atau buat keja sekejap sy mengah2 tercungap2 tak larat sangat sampai sy cari kerusi lepas tu sambung balik.bukan malas tapi sy betul2 takda kudrat dengan kadang sakit pinggang.tiap2 malam mesti nangis sebab tulang belakang badan sy sakit gila sebab lenguh.. Ni dah berapa kali kena pukul dalam tempoh pregnant ni..tapi kali sy betul2 trauma sebab kena tengking kena tarik rambut kena halau.. Sy pulak takda family...#firstmom #firstbaby

4 Balas

Setahu saya kalau dia bertaklik ckp if dia pukul lagi akan jatuh talak, then ini dh jatuh talak puan. Masa dia lafaz taklik, puan ade tulis tak ape yg dia lafazkan tu?? Saya rasa better rujuk pejabat agama sbb saya pun tak mahir. Ini just ape yg saya igt waktu hadir kursus kahwin last year. Ape jenis suami lah mcm ni.. pukul bini sebab tak masak. Nasihat saya… tinggalkan saja lah dia puan. Moga urusan puan dipermudahkan.

Rujuk pej agama puan, bab taklik & talak tk boleh buat main2. Harus segera rujuk yg arif dlm bidang ni sbb berkait dgn hubungan puan suami isteri. Cerita kn je pd ustaz/ustazah di pej agama tu, apa taklik suami puan, apa suami puan dh lakukan, dan apa yg terjadi sewaktu suami lafaz kn tu. Nnt diorang akan bgth sama ada sah & jatuh talak atau tidak. Semoga dipermudahkan urusan.

kalau dia langgar taklik mmg akan jatuh talak sis better sis pergi mahkamah utk confirmkn , bekas suami saya dlu lbh kurg mcm ni slalu sgt lafaz taklik n kaki pukul , kaki maki hamun last2 saya sndri yg tinggal dia sbb taktahan , we deserve better ..

Allahu. Sy Minta maaf sy tk pandai dlm hal ni. Sy hrp puan dpt cari kenalan terdekat utk minta tlg. Kuatkan semangat ya puan, selamatkan diri puan dan baby. Semoga semua urusan puan dipermudhkn dan diselamat 🥺