Meluahkan perasaan (Bekas isteri suami yang tak move on)

Sy nak meluahkan rasa sakit hati dgn bekas isteri suami sy. Masih lagi tak move on dgn suami sy. Kami dah ada anak,nak masuk setahun dah pun. Dia mintak suami sy bg nafkah 1k tak masuk medical sedangkan insurance ank mmg suami byr. Maksud dia kalau ada g klinik atau ubat. Anak dia seorang,5 tahun. Lepastu minta bayar rumah dia duduk (rumah tu suami yang beli) tp dia yang ddk. Bulanan suh suami sy byr sampai 2.5k. Alasan sebab dkt dgn tadika ank. Suami dah ckp tak mampu, tak hbis minta mcm2 hidup t20. Dia pun mcm kami, hanya b40. rumah sy dgn suami sewa baru 1.4 appt shj. Dia nak landed. Anak sekolah private. Suami dah ckp nak keluarkan, mula la nak buat susah suami sy nak jumpa anak dia. Hasut ank dia mcm2 ckp sy jahat la apa. Nasib ank dia tak termakan kata2. Sebab sy layan ank dia mcm ank sy,lagipun ank kami adik beradik. Tak tahu dah nak buat apa #pleasehelp

5 Balas

Knape rumah suami beli bg ex- isteri die duduk? Knape awak dan suami yg x duduk situ instead awak dan suami menyewa? Mereka berpisah sbb apa? Betul tu seorg mak nk yg terbaik untuk anak die, lg pula bila dpt tahu suami kahwin lain (which means ada duit lah kan), so die nk lah hak2 untuk anak die terbela. X kisah lah anak berapa org pun die mesti nk yg terbaik.

7mo ago

Well... This kind of thing mmg kena ada hitam putih dan dipersetujui oleh kedua belah pihak. I think ur husband n ex wife berpisah dgn cara x baik because I can relate everything here. But it's okay. Doesn't matter. Mgkn sebelum nie ur husband dan ex wife die mmg jenis cara hidup diorg T20, mgkn lah kan. Sbb ur husband pun beli rumah tiap2 bulan bayar 2.5k kan. So it's consider a lot yg hanya B40 nie. Mgkn diorg jenis berkemampuan selama nie. Sbb tu ex wife die minta mcm2 untuk anak die.

bukan tak move on tp dia tuntut hak anak dia.. semua pon nak yg terbaik utk anak.. blh pergi pejabat agama utk kaunseling dan tetapkan terus bulanan utk nafkah anak berapa, pastikan ada hitam putih.. kalau isteri lama dia mintak lebih, blh keluarkan surat hitam putih yg di sign bersama sbgi rujukan..

Bercerai sebab apa? Kalau bercerai sbb suami curang mgkin sbbtu kot bekas isteri tuntut semampu boleh. Tapi tulah… kenala ikut kemampuan suami juga, suami pun ada anak lg 1.. saya pun taktahu nak ckp sbb one side story, maybe boleh ke pejabat agama minta saranan atau nasihat

susah nak beri pendapat hanya berdasarkan one side story..sbb bab nafkah anak ni mmg tggjawab bekas suami..

1y ago

Ya mmg nafkah suami tapi ikut kemampuan. Dia minta semuanya nak swasta. Rumah dia duduk sepatutnya dia bayar sendiri,kenapa kena tanggung dia sekali. Anak satu je tp permintaan tinggi. Kami pun ada anak.

better gi pjbt agama mntk kaunseling tnya nk urus mcmna.