salam nak tanye laa.. sesiapa yg tahu bole tolong jawap tkk

Sy makan durian haritu 3 hari lepas, satu hari tu 5 ulas lepastu esoknya 5 ulas semalam 10 ulas terus badan sy panas mencucuk2.. skrg ni persoalan sy.. btul ke bole effect otak baby sbb panas sangat durian tu? sy taktahu jadi sy main bedal je makan.. smalam makan 10 ulas terus panas 1 badan xleh tido.. sy risau takut effect otak kat baby jee.. baby gerak mcm biasa ok.. #seriusnanya

2 Balas

durian ni 'panas' sbb mcm apa jd kt awak lah. badan rasa panas sbb durian ni sifatnya penuh gula. sbb tu tak boleh makan byk. org tak pregnant pun tak boleh bedal sesuka hati sebenarnya. sbb tu org dulu pesan kalau mkn durian kena bilas dgn air pangsa dia. sbb nya kita mmg kena minum byk air lepas ambil gula yg tinggi tu. utk baby, baby takkan jadi apa2 sbb dia cuma dpt zat dari apa yg awk makan sahaja. dia tak dpt pun sebijik2 durian tu. cumanya akan efek kt baby kalau awk ada gdm, baby mungkin akan besar dari usia. mcmtu ajelah. lepasni beringat ya, pregnant atau tak kena makan berkadar. faham sedap & tgh musim pulak skrg ni, cumanya apa2 yg diambil berlebihan mmg akan memudaratkan.

12mo ago

tak sis. takda kajian pun yg mengatakan otak baby akan terkesan dgn pengambilan durian ketika ibu mengandung. cuma lepasni nak makan apa2 kena berkadar ya

herm.. durian ni panas.. bergantung atas badan seseorang kesan dia.. nk mkn blh.. tp jgn bnyk jgn kerap.. cukup 1 2 ulas cukup lh bt hilang rasa teringin.. mkn lebih mmang bawa kemudaratan lh.. lps mkn minum air msk bnyk².. ni apa yg awak bgtahu ni kira bnyk jgk lh awak mkn.. kira 2 hari jgk lh awak bantai durian.. dan semlm awak mkn 10 ulas.. mmang bnyk tu.. lps ni beringat.. cukup bt raso² je.. jgn lebih².. jaga diri baik².. jgn mkn ikut sedap mulut.. mkn 1 ke 2 ulas cukuplh..