Direct feed atau botol

Sy keje lepas bersalin, jadi patut ke sy direct feed anak sy atau ajar dia minum guna botol susu (pump susu letak dlm btl) sbb nak hantar kat pengasuh nanti.. #firstbaby #firstmom #ingintahu

7 Balas

hi awak.. sebenarnya both awak boleh buat if dh masok kije nanti.. semasa berkerja awak kena jaga jadual pam sbb baby xde di sisi.. balik dr kerja awak boleh terus bg baby directfeed.. supaya baby x nipple confuse.. bila awak dh bagi botol flow botol dan flow breast awak xsama.. awak boleh cuba cari botol yg flow dia seakan2 sama macam breast cnth botol yg sesuai adalah medela calma. if awak pilih option 2 utk menjadi epmom.. awak kena maintain jaga jaga pam.. xboleh skip.. sehari ada 24jam.. setiap sesi pam awak including malam gap adalah 2-3jam per sesi selama 20minit.. kalau awak skip or biar tmpoh yg lama xpam.. lama kelamaan susu awak akn drop dan cair..

sy ajar dia guna botol once dia dah 1 bulan. so that bila anta kat pengasuh, dia selesa menyusu. kita pn xsusah hati. mcm sy pakai tommy tippee je yg zero flow tu. mcm skg sy keep je pump susu n simpan buat stock tuk pengasuh. tp bila masuk kerja, balik rumah sy mmg direct feeding dia. anak first sy mcmtu. dia pun tak ada nipple confuse. nak wean off pun senang kerja. now, anak kedua ni tengah train sekarang baru nak masuk umur 1mths. hehe

Hi, Puan. Pengalaman saya, selepas bersalin saya susu kan anak seperti biasa (DF). Lagi 2 minggu nak masuk kerja baru saya ajar minum guna botol susu. Sekarang ni pun anak saya cuma minum guna botol susu on weekdays di siang hari sahaja (waktu saya bekerja). Waktu malam, weekend atau hari cuti saya DF even kalau keluar berjalan pun tetap saya DF. Harap perkongsian saya membantu, Puan.

kalau dah kerja, mmg kena latih minum dalam botol. mostly kawan saya yg dah bekerja, balik kerja tu, time malam camtu baru df.

mmg kena ajar dia pakai botol,google pace feeding, nak elak dia nipple confuse..so mlm2 blh direct feed je.

Beli botol yg seakan puting ibu 👍🏻

Dua2 boleh sis