Puasa 2023

Sy first mom. Skrg Berat 42kg, Underweight. Hb 11.2, Baby 24 minggu 2 hari. Nk tny mommy2 sekalian, Bulan puasa kena puasa ke ya? Struggle jugak nak naikkan berat bdn drpd berat sy 39kg masa bukak buku pink time baby 7 minggu. Sy pulak jenis kalau puasa sebulan mmg berat akan turun. Jenis cpt lapar setiap 2-3jam. Kena puasa ke ya bln Mac ni nnt?

2 Balas

Selagi tidak membahayakan kandungan/ibu, wanita mengandung masih wajib puasa. Saya pun underweight, bukak buku 35kg, skg 21w baru 39kg. Apa yg saya akan buat is setiap hari bgun je sahur dan niat puasa mcm biasa, tp sekiranya pukul 9am ke 12pm ke 3pm ke tiba2 rs tk larat sgt2, nk pengsan, sakit kepala, pitam etc, berbuka je. Jgn sayang puasa. Sbb puasa masih wajib keatas diri saya sbb saya xde masalah kesihatan yg memerlukan saya mkn ubat 3-4x sehari. Ada ibu yg mmg kena mkn ubat 3-4x sehari itu nk xnk mmg doc pun akan nasihat kn utk x berpuasa demi ibu&kandungan 😁 sekiranya awak nk lebih pasti, tanya je nurse yg jaga awak atau doc kt klinik 🤗

Assalamualaikum sis, bagi saya bergantung pada sis. Klau sis rasa larat utk puasa puasalah. X larat berbuka lah. Org mengandung ni ad kelonggaran bila puasa. Tapi nanti kena qada puasa mcm biasa bpe ary tinggal puasa🤗. Ni pendpt saya💕