Kucing terlalu banyak

Sy dulu bela sekor ibu dgn 3 anak kucing.. Sy nk mandulkan terus ibunya tp ipar sy bgtau tk baik mandulkan kucing jd suami sy pun ikutkanlah kata adiknya. Lepastu si ibu beranak lg 4 ekor waktu usia anaknya baru masuk 5bulan.Sekarang ni pulak dua anak 1st batch dh beranakkan total 4 ekor.Kemudian adik suami bawa balik anak kucing dari pasar letak kat rumah sy tanpa persetujuan sy tp suami ikutkan je permintaan adik dia. Sy bukan apa tp penat nk jaga kebersihan rumah dgn uruskan anak sy 2 bulan.Bila sy nk kurung je kucing dlm rumah pulak sy dikatakan kejam n menyekat kebebasan kucing sedangkan kucing rumah sy kalau kluar bawak balik katak, burung,tikus tau2 je ad darah kat lantai rumah.Kucing yg amik dari pasar asyik kencing n berak merata dlm rumah walaupun dah disediakan pasir.Kucing lain pulak terpijak kencing anak kucing tu lepastu berjalan satu rumah. Sy rasa frust betul berulang kali sy kena mop lantai rumah dhlaa suami tknak bertanggungjawab.. Bila sy mengadu dia layan acuh tk acuh je. Nak mandulkan pun kucing betina byk n skrg dh tk cukup kos sbb tampung makan n pasir kucing je da hampir cecah 500.Kucing luar dtg makan kat rumah sy lg.Jujur cakap sy PENAT!Apa patut sy bt sekarang? #seriusnanya #pleasehelp

2 Balas

Suruh ipar jaga sendiri, memandai kutip kucing letak rumah orang. Pastu tk bagi mandulkan. Lain la dia bagi duit dan tlg uruskan juga. Cakap terus terang dgn suami, kalau suami tkde tolong uruskan then suruh dia uruskan kucing selama seminggu lepas tu rasa penat atau tak. Kalau tau penat, usahakan la mana yg patut. Separuh suruh ipar mengada tk sedar diuntung tu jaga sendiri kt rumah dia.

2y ago

Kat rumah mertua sy pun dh ad 20ekor..mertua sy duk bising kat adik ipar sy. Suami sy pun byk kali jugak kena tanggung makanan dgn pasir kucing rumah sana bila sy suruh tegur adik sendiri pun dia ckp "takkan awk nk suruh sy gaduh ngn adik sendiri.. Kalau dh gaduh nnti sy ad sape je?"Sy dh buntu..

Terus terang dekat ipar... Kalau ye nak tambah pahala pon jangan la bagi orang lain tambab dosa hanya kerana kucing... Tak gitu... Boleh stress gitu... Semoga awak tabah ye...