Kuning naik balik. selalu checkup ade penurunan. tp hari ke 25 dr turun 90 tibe ke 110. ada tips x?

sy dh kerap bg bf tp dah almost sebulan x capai bawah 85 lg. kesian tgk anak asyik kena amik darah.. mommies pls help..

4 Balas

ini pnglmn sye ank kuning yer sis, sy just share ,mna thu serasi jgk ngan ank sis,..ank sye kuning 220 time dy bru 3 hri n then kne warded ,bsok tu dh dischrge n akak sy tlg mndikn bby guna pokok dukung ank stiap pagi sblum check up kk n petang..kerap jemur ank stiap pagi dlm jam 7-9 dlm 15 mnit ..klw tido xyh ttup lmpu..biar jer bpsang smpai bby xd kuning..n sy jgak ade try mnum air badak sbb sy df,n ade try gak bagi anak titisan air anggur hitam tu..titis skit kat bbir dy,n pling pnting kerap mnyusukn stiap 2 jam..alhmdulillah sy cuba konsisten smua ni .dlm 14 hri jer bby trun 66

Pengalaman anak baru ni kuning turun drp 200 ke 100 lps beberapa hari naik balik 160. Check lg naik lg 180, mmg frust tp baby berat naik banyak & berak kencing pun banyak. Dr sruh amik darah & air kencing baby utk check hati & buah pinggang. Bila result normal dia discaj sbg breastfeeding jaundice je. Sy hairan juga tp baby ok, menyusu on time berak kencing banyak takde masalah lain selain nmpk kuning sikit. Skrg dia dah 27hari. Mse anak 2nd dlu pun kuning smpai 2bln tp sbb result hati & buah pinggang ok, Dr pun ok je anak pun dah besar 7tahun tanpa ada komplikasi.

Sama sis, saya dari 108 masuk hari ke 28 tiba2 naik jadi 160. Mcm2 ikhtiar dah

Semoga tabah dan semangat sis in shaa Allah