Jom kongsi cerita tanda2 awal ibu2 boleh rasa bila dkt2 nk bersalin 😻

Sy dari 35w kerap mengeras dan sakit mcm senggugut bahagian bawah belakang. Sendi3 paha dan lutut terasa lenguh2. Kencing dan berak pun kerap#firstbaby . Selalu rasa nk membuang tp x keluar pun. Tido malam pun rasa lenguh2, rasa mcm senggugut dan sgt2 tak selesa tubuh. Siapa mcm sy? Selalunya bila dh keluar tanda mcm ni berapa hari/minggu lagi akan bersalin?

9 Balas

saya pun same..perut kerap mengeras tp saya baru 32w..bila nk baring pun rsa mcm tak ckup nafas..lame2 baru ok..kerap membuang..jugak padahal dari awal pregnant sembelit..aeminggu skali je buang.. skrg stiap hari membuang..bahagian atas pinggul pun da mula sakit..tdo mlm mmg da tak lena .kadang nk ke kiri or kanan pun perut bhagian atas tiba2 sakit..tp skjp jela..dlm 20 saat pastu hilang😅saya pun first baby..risau kan terbersalin awal..kalo tgk kt tiktok rmai yg bersalin awal..semoga sis dipermudahkan segala urusan..semoga kita smua bersalin tepat pada masanya aminn

1y ago

Samalah sy pun..serba xkena 😿

saya kerap rasa perut mengeras tu dari 30-34 minggu. hari ni 35 minggu 3 hari perut bahagian atas ni rasa ringan je tak senak macam sebelum ni. tapi sakit bahagian pinggang hingga ke kaki makin kuat. rasa macam senggugut cuma kejap2 je. sekarang pon tiap2 hari buang air besar and kerap buang air kecil. hari ni saya ada checkup, harap semua baik2 saja. aamiin

1y ago

maybe kot. saya tanya nurse hari tu dia kata memang normal sebab tulang punggung kita nak mengembang untuk baby masuk laluan keluar. tapi kena alert jugak tanda tanda bersalin. take care sis.

Saya pun sama sis. edd 3 july tp now dah kerap perut mengeras. Membuang and kencing tiap malam kerap jgak. And dah start asyik rasa mcm nk membuang tp dok lama2 kt toilet tak ada pun membuangnyaa. Ni tengah tak bole tido sebab perut menegang je keras. Hmm bertabahlah ya kita mommies 💪🏻💪🏻

1y ago

Amin ya rabbal alamat 💕

kita sama la sis. sya skrg 35 weeks jugak. mmg skrg dh larat dah,tido xselesa langsung. skjap Kiri skjap Kanan. xckup nafas. rsa cm nak berak tapi xberak pun. n letih setiap selang 1-2 minit nak kencing je. badan xbrpa Penat tapi perut nih yg terasa Penat lain mcm.

1y ago

Kannn...rasa serba xkena duduk xselesa baring xselesa..berjalan pun mengah. Xtau lama mana lg boleh bertahan huhu

itu normal awak klau awk ni jenis aktif lgi kerap rse sakit tu sy dri 28 weeks dh rse sbb kjer pstu ad ank kecik lgi huff pastu sy berhnti sbb mmg kebas tk bolh berdiri lngsung

1y ago

Ohh patotlah..kerja sy memerlukan sy bnyk bergerak..patot cpt rasa mcm ni

sis guna contraction tracker x ...tgk konsisten ke x timing tu... klo x konsisten , tu false contraction.. Brixton hicks,

1y ago

Xguna sis sbb selalunya dia hilang dgn cpt yg rasa tense tu tp kerap2 mai..dari 34w lg..agk2 lama lg ke sis?

Sama hari ni 35w kerap mengeras .Alhamdulillah tiada sakit lenguh2 cuma kdg2 mengeras nk buat ape pun xboleh

1y ago

Kerap mengeras tu 1hal..nk tido smpai rasa nk nangis sbb terlalu sakit area bawah belakang mcm senggugut..tp pattern dia cpt hilang so sy assume hnya false contraction. Tp tu la sampai bila? Huhu

semuanya ada. sakit ngilu bawah perut tembus kat bawah ari2 ada x? sy skrg kerap rasa macam tu🥺

1y ago

Ya sis rasa ngilu2 smpai jalan pun kangkang

saya pun rasa benda sama. selera makan pun dah takada sangat. sis duedate awal bulan 7 kan?

1y ago

Ya..2julai..tp rasa sgt2 xselesa dh skrg pun..risau terberanak awal