Hb low

sy dah dua kali tuka, first obimin yg kali kdua ni yg ni. obimin ok lagi mkn,cumaa hb still sama 10.3.selang dua minggu hb tetap sama tak pernah naik, tuka yg ni makan mcm nk muntah.. patut ke sy terus kn mkn yg KK bagi or beli yg lain spt Iberet?

Hb low
42 Balas

Saya pun ada masalah hb dan saya pun makan yang ni la. Tapi doc suruh makan 2 biji pagi 2 biji malam. Mula2 tu hb makin turun tapi lepas doc saya cakap makan bila perut kosong pastu saya makan ubat ni dengan minum jus peel fresh oren terus hb saya naik 12.5. Saya makan hati makan bayam apa semua la yang diaorg ckp boleh naikkan hb tapi hb saya makin turun. Tapi bila saya amalkan yang saya cakap tadi tu alhamdulillah hb naik. Yang penting x skip ubat tu 2 biji pagi 2 biji malam masa perut tengah kosong. Kalau rasa tak sedap boleh minum dengan jus yang kaya dengan vitamin c

mcm sy hari tu checkup hb 13.9..nurse tnya ade amek ape2 supplemen ke.?sy jwb xde just mkn acid folic brand hovid dan mnum jus jambu je..nurse bg obimin gak cuma dia ckp klau xbleh nk telan truskn je dgn acid folic yg sedia ada sy mkn..dlu mkn iberet pn hb cntik juga sbb smua dh lengkap dlm tu.

Sis, sy mkn ubat ni setiap malam..make sure perut kosong 2 jam sebelum waktu tdo..then mkn ubat ni..n tdo..konfem xde pape side effect terasa..cuma, kta kna plan kul bape nk tdo la..smpai skrg sy mkn ubat right b4 nk tdo spya xde rs pape side effect..nurse pn bg cdgn yg sama..good luck sis 😘

saya kandungan baru 16 mgu ...dan bby first...ape yg klinik bg sy telan je walau bau2 ubat 1 kg bole bau...so far hb semua ok...cume ada masalah pembuagan sejak mengandung ni... ada yg mcm sy...mgkin sbb zat besi...sebelom ni hari2 membuang...mase mengandung ni x pulak...

saya makan ubat ni bersama jus limau nipis..memang berkesan sgt2..sebab limau nipis tu tinggi vit c..so penyerapan ubt ferrous fumaret ni lebih berkesan bersma limau nipis.. hb sy 10.3 naik 12.8 dh.. makan ubt ni empat biji sehari..

Sy hb low 10.8 doktor suh mkn iron 2biji..1pg 1mlm...alhamdulillah naik la 11.1..bila dh naik doktor sruh mkn 1biji je..tpi skrg xthu lah low lg ke x,sbb sy kerap pening2..😪kang silap hari bln bleh pitam

klau awak x nk time check tu hb low... mlm selepas pkul 10 tu awak mkn nasi.. 😅 in shaa Allah hb naik walaupon sikit... n satu lagi tips, minum susu kambing... elok utk darah dan kesihatan bby dan ibu .

Depend pd body ibu kot ubat2 ni..sy mkn iberet..hb xnaik2 low 10 je..paatu misi kk bg ubat 4 beradik tu la..mkn,seminggu pastu hb da ok..11.9..kena continue ubat kk lebih sesuai dgn saya

Saya pun tak boleh telan iron yang kk bagi tu telan ja muntah loya pening , so saya beli maltofer kat farmasi rm25 macam tu 30 biji . Tapi saya selang 2 hari makan .alhamdullilah hb saya naik 13.3

4y ago

Awak makan lah seminggu sekali kerang rebus separuh masak , saya makan 2 tu je nak naikkan hb

sy mkn ubt ni smpai dh 4biji stilll hb low. makin low lg ade laa xthu la pehal dh tk serasi dgn sy kot. pstu tukar ke iberet bru naikk border line je hb. hrp mnggu dpn naik laa lagi hb..