tidur telentang bahaya utk baby atau tak?

sy dah 6month.. sy ada symptom carpal turnel, so kalau tidur mengiring tgn sy akn rasa lbh sakit dr biasa n mudah kebas.. dan brtmbh teruk bila bangun pg.. jd kalau sy tidur telentang ada risiko pape tak dlm kandungan? #firstpreggy

10 Balas

Kedua2 tgn kena or sebelah ja? Kalau sebelah yg kena. Mengiring pada sebelah yg xda carpal tunnel syndrome. Kalau betul da cts,dtg pegi hosp or klinik utk dptkn terapi. Biasa nya akan diberi wrist cock up splint untuk dipakai smasa tidur dan ada rawatan lain juga.

4y ago

Kenapa la sy tak baca msg ni dari dulu. Saya kena dua belah tgn. First belah kiri. Sgt sgt sakit. Mengadu kat husband tp ingtkan nothing. Mlm especially paling sakit bila tido. Then belah kiri dah start ok, belah kanan pulak. Sgt sgt sgt sakit. Tak boleh gerak lgsg wrist. ikat rambut pon suh husband. Ada la nk dekat 2 mgu tahan sakit. Just sapu ubat urut yg panas je. Ingtkan nothing. So skrg dah takde dah rasa sakit tu. Kadang kadang je terasa sakit. Shud i go to doctor now? Sy pregnant 32 weeks dah baru tao CTS ni.

Saya dari 33 weeks suka tidur telentang, sekarang dah nak masuk 38 weeks. Alhamdulillah baby okay je. Kalau telentang saya letak bantal kecik dekat pinggang, biar jadi melengkung sikit badan. Tapi atas diri masing masing kot 😁

Sye mengiring kanan@kiri dah x bolh tido...soo sye tanya nurse bolh x tido terlentang tp posisi menyandar sama mcm kita time pantang...kedua2 kaki bawahnya alas bantal peluk...Alhamdulillah selesa sangat2🤲

Saya jenis x selesa bila tdo mengering tepi.. Lgi selesa tdur menegak..rse pinggang dpt lurus smue nye.. Bhye ke if tdur menegak je.. Skg bru 4 bulan..

hari tu sy da kne tgur dgn doc sb tdur tlentang..doc bgtau tdur tlentang bhya sb baby menghimpit salur darah ibu..

Kalau boleh jgn tidur terlentang melainkan betul2 x sedar.. risiko bayi mati dalam kandungan meningkat

Sy masih tido terlentang sis.. skrg 27w.. tp ikot mood la.. dh lenguh mngiring la 😁

Bahaya utk mummy. Takut ganggu peredaran darah yang disalurkan dalam badan kita

bahaya . tp biasala time tidur tak sedar. tidur mengiring ke kiri okay.

Tido pakai splint kat tangan sis. Tido telentang tak bgus utk baby.