Pregnant mommy bole ke makan sushi?

Sy dah 36 weeks, sy tringin nk makan sushi , pstu ada org kata tkbole mkn sushi sbb tkmentah , mcm dlm gmbr ni bole je mkn kn? Ada effect ke mkn sushi?#pleasehelp #ingintahu

Pregnant mommy bole ke makan sushi?
27 Balas

Semua ibu hamil perlu diberitahu bagaimana nak kurangkan risiko untuk mendapat jangkitan Listeriosis ketika mengandung. Bagaimana? 1) minum hanya susu yang dipasteur atau Susu UHT. Susu fresh diperah dari tetek kambing ke lembu ke rusa ke buaya (kalau buaya ada susu la ) . Susu-susu jenis ini TAK DIGALAKKAN minum 2) tak digalakkan makan soft cheese seperti Camembert, Brie, Blue-veined cheese. Takda risiko listeriosis dengan memakan hard cheese seperti Cheddar, cottage cheese atau cheese yg sudah diproses. Baca bebetul. SOFT cheese jer takboleh makan. 3) tidak memakan pate ( sebarang jenis termasuk yg ada sayur ) - sejenis daging mentah 4) tak memakan makanan yang separuh masak, atau memanaskan semula makanan yg lama. Telur separuh masak TAKBOLEH MAKAN ye Untuk mengurangkan risiko dapat jangkitan Salmonella pula : 1) elakkan makan telur mentah, telur separuh masak atau apa apa makanan yang mengandungi telur mentah atau telur separuh masak 2) elakkan daging mentah, atau daging separa masak. sushi yang ada ikan/sotong/udang mentah atau separa masak TAKBOLEH ye Takda istilah mengidam makanan-makanan yg saya cakap kat atas ni. Lepas beranak boleh la makan kalau nak. Jgn cuba cuba nak join Fear Factor masa mengandung. Awas ! Baru telan 2 biji telor kat bawah ni, burrpp Alhamdulilah. Jangan jeles mak buyung sekalian 😆 Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita dan Kehamilan

Sy mmg penggemar sushi, masa pregnant ada jgk mkn raw sushi tp sikit. And mengikut pembacaan sy, raw sushi yg xblh dimakan adalah isi ikan salmon yg x frozen, maksudnya fresh tangkap, trs buat sushi/ sashimi. So xmgkn la sushi kt msia ni fresh, mmg akan frozen sblm bt jd sushi. Tp klu sis xnk ambil risiko, better jangan la mkn yg raw, mkn yg bahan2 dia dh dimsk 😃

suami saya tk bgi makan sebab dia mcm pulut takut angin ... try sikit ok jeh kot... saya memang semput klau makan nasi jenis mcmni time pregnant 😅 ikut badan masing2 . senanya kita pantang ikut badan kita sendiri ok ke tk kalau ikut yg saya baca dri mommy's lain ... tapi ad cuka mcm tk elok .. makan sikit untuk hilang ngidam jela 🤭

ya mommy zie biasalh orng tua mmng bnyk pntng.. atok I ckp klw arwah my nenek msih ad she will sedia stu pouch kecik phtu isi gunting lipat tli pusat bby paku.. kepercayaan orng ii dulu klw pi mne ii bwk pouch tu supaya bby xsnng tertegur dgn makhluk halus

4mo ago

awak boleh jatuh khurafat. tali pusat baby kena tanam

Dah trimester ke3,xapa sis makan la apa nk makan..tp berpada2 ya..kalau trimester 1 yg perlu bjaga2 sgt..sbb bahan nk buat nasi sushi tu depa letak byk cuka..dan salmon yg mentah dikhuatiri ada bakteria dan cacing..

Boleh sis 🥰 tp jangan makan ikan salmon yg tak masak. Makan yg sushi sayur and telur tu je. Sy pun dulu makan yg tu je. Yg raw salmon tak makan. Sbb bahaya for baby kalau makan makanan yg tak masak.

4mo ago

betul2..sya suka suhshi gak..tp xamik yg raw Tu,amik yg dh masak.

Saya mkn je sis..yg salmon tu kurangkan la..asenya klu kat tmpat kita nie,xda dia served mentah..pling kuat dorg akn layur jgk lemon..boleh la mkn slain ikan mntah salmon tu,ada lg pilihan sushi lain..

hai.. sushi boleh mkn jenis sushi yg dah fully cooked ye.. kalau raw atau undercooked boleh elakkan. yg mentah atau yg separuh masak jgn mkn.. kalau yg jenis dah masak tu boleh je mkn awak..

Boleh makan cuma raw food kat sushi je tidak boleh sebab ada bakteria. Plus, utk rasa boleh tiada masalah, tidak digalakkan sebab sushi ada cuka, kicap, mayo dsb.

siapa ada pengalaman d CNI blh tolong Shere Sy dah 12 minggu tp scan janin ada tp jantung baby Tak denyut dan tak bergerak ??

4mo ago

sy ada scan kelmarin d swasta tp tak nampak jantung dan baby tak bergerak d perut sama scan dari bawa