18 hari bersalin luka jahitan terbuka...kna jahit balik atau x?

Sy bru 18 hri bersalin..luka dh kering..tpi ada sikit bahagian yg terbukak sbb benangnya mcm tertetas..klu bgitau nurse kk..drg refer hospital untuk jhit balik atau perlu pkai ubat beli kt farmasi sja? sesiapa pernah alami?apa krg buat?#seriusnanya #firstmom

2 Balas

Setahu saya kalau dah lebih 2 minggu takkan jahit balik sebab dah lama so nurse cakap biar baik sendiri je cuma nanti dia jadi tak cantik sangat la. Nasihat yang saya dapat adalah jaga luka baik2 make sure sentiasa kering dan bersih. Basuh guna air biasa atau air garam je. Kalau risau ada infection atau nanah boleh cari antiseptic wash kat farmasi (nama dia saya lupa dah sebab tak beli pun). Pastu makan vitamin c atau buah oren lebih sikit bagi luka cepat sehat

2y ago

baik siss, tq 🥰

kena bgtahu pada misi dahulu nt dorang akan check untuk tgok bnyk mana terbuka & kena jahit ke x..