Tolong sy fahami botol susu

Sy bf mom , sekarang pakai botol susu silicone. Boleh ke botol susu jenis silicone direct warm susu rendam air atau guna bottle milk warmer mcm supermama lab punye tu? Sy sedang cari botol susu yg mcm tommee tippee closer to nature , tp bahan dia PP. Boleh panaskan susu dgn cara sama di atas ke? Mommy boleh cadangkan jugak teat yg terbaik takkan tumpah susu? Sekarang sy pakai babybeesMY yg katanya dlm iklan menyerupai puting ibu (ni betul anak sy suka) tp tumpah jugak kalau botol terbalik. Pastu flow dia agak laju kot sbbnya anak sy tolak direct feed. Terpaksa pujuk selepas mengamuk2 bila cuba df. Payah gak nk pujuk sampai kne bg susu sambil dodoi pusing2 badan ataupun berdiri 😂 #firstmom #bantusharing

2 Balas

1. Botol silicone lagi tahan panas so boleh je warmkan dgn air suam (rendam). Safer than plastic. Tak perlu milk warmer. Boleh google 2. Boleh saja warmkan pp bottles rendam dlm air suam cos dia bukan plastic. It’s PP, yg jenis plastic nya follow international standard utk botol susu baby. As long as kita rendam susu tu dlm air suam should be okay je cos mana2 ebm pun kita takleh warmkan dgn air panas kan. Tp botol PP wajib buang after 6 bulan or less than that is better sbb kalau kerap dipanaskan dia tak as durable as PPSU. Tommee tippee ada je botol ppsu close to nature & anak saya pernah guna. 3. Saya tak suka teat tommee tippee cos kalau terbalikkan botol still terpancut even dah guna yg slow flow. Tak sure la defect ke apa but saya pernah beli teat di copi tommee tippee & kedai baby. Baru rasmikan & tetap leaking. Tp ada saya baca anak dorang guna ok je tak leaking. Anak saya ngam dgn avent response teat. Tak leaking langsung. Tak sure kalau anak org lain hehe & sampai ke beso budaknya tak pernah nipple confused. Sejenis sedut je asalkan keluar susu/air Btw anak saya start 3m saya dah train dia minum ebm sejuk yg lebih berkhasiat. Toksah nk reheat2 huhu jimat masa & tenaga maknya. Anak pun tak sempat mengaruk sbb mulut dah disumbat botol.

3w ago

Yg paling slow - 0m. Sampai anak 6m pun masih guna yg tu