Uri di bawah 13 weeks

Hi,sy baru pergi check up dgn hospital pakar dan doc bg tau uri kat bawah dan sy kerap spotting. Dlm seminggu msti ada spotting. apa yg patut sy buat ya?#pleasehelp

4 Balas

Saya pun haritu scan doc cakap saya low lying placenta. Dr pun dah bagitahu awal2, kalau bleeding jangan risau sangat. Tak lama tu, dua minggu lepas tu saya bleeding darah fresh, siap keluar darah beku seketul. Dalam 24 jam jugak bleeding. Terus pergi semula jumpa Dr, dia cucuk ubat kuatkan rahim, dan bg ubat kuatkan rahim dalam bentuk pill tu jugak. Scan baby alhamdullilah masih aktif. Kena bedrest seminggu. Pastu dua minggu jugak spotting coklat. Pastu scan sekali lagi, Alhamdulillah baby still okay. Dr pesan, kalau uri bawah ni, memang kena strict NO SEX. Tapi jenis low lying placenta ni, insyaAllah makin besar kandungan, makin naik uri tu nanti.

2y ago

ya sis,sama keadaan kita. dr ada bg injection.sy dpt injection kuatkan rahim 6 kali doc pakar bg.cumanya kdg2 dlm seminggu msti ada spotting sikit walaupun xlasak mna.harap2 uri dpt naik sendiri nanti...amin..

Samaa. Saya uri rendah kebawah, doc kata jangan risau kalau sampai 28 weeks pun dibawah itu yg problem. Selagi belum 28w dan tak bleeding takpe nanti baby besar uri tolak sendiri keatas, take care sis. Jaga jgn lasak2 ye, harap2 uri kita naik atas by the time baby besar

2y ago

tq harap2 uri dpt naik sendiri nanti.hehe.aminn

hi nak Tanya, spotting macam mana ya? saya 2 hari lepas pun spotting coklat. banyakkan berehat. 2 hari je keluar. alhamdulillah sekarang back to normal balik. ada gejala ke nak tahu uri kita kat bawah? tq

2y ago

spotting sikit je sis ,kuar time nk buang air kecil.kadang coklat,kadang lendir cmpur darah sikit,tak sellu tapi kerap jgk. baby sihat alhmdulillah.cuma agak risau kalau uri still x naik.

sya ada baca dalam fb , ada satu komen cakap nak uri dk atas balik kena sujud. moga dpermudahkan urusan sis ya . 😉

2y ago

hehe dah amalkan tapi naik sikit baru.harap nnti naik sepnuhnya