Sakit perut memulas

Hai mommies. Sy nak Tanya ni.. sape yg berpengalaman mcm sy. Sy skrg ni pregnant 30w 1 hari. Normal tak sjk dr smlm lagi sy sakit perut yg memulas tu. Rasa mcm nak berak,tapi bila g tandas xberak² Pon. Tapi smlm sy mmg dh berak 2x sblom dtg sakit perut yg memulas tipu2 ni. Sy nk letak minyak tapi risau plk kat baby dlm perut. Bila sakit perut tu saya rs la jgk mcm perut sy sedikit keras. Ni pengalaman pertama sy sbb 1st mom. Gambaran sakit tu mcm sakit perut yg nk tercirit tuuu tapi hanya sekadar sakit jela sbb bila masuk tandas dia hilang pulak rs tu#seriusnanya #firstmom #bantusharing #pleasehelp ..

10 Balas

Sy pnh jd masa kndungan 27 minggu. Lepas membuang terus perut memulas2 pg smpi ptg. Pergi tandas tp xkluar apa kdg2 ada la kluar sikit. Pergi klinik swasta dia just bg ubat je. Suruh minum air byk2 & byk mkn sayur. Mybe masalah pghadaman. And doc kata mungkin jgk sbb contraction palsu. Doc suruh g klinik kerajaan tkut terberanak awal. Mcm sy lps gi klinik tu bedrest je kt bilik baru sakit tu hilang.

sy 29w baru ni kena cirit birit, sakit perut, g klinik swasta doc bg ubat, esok nya g kk doc x bg mkn ubat yg klinik swasta tu pulak,just minum air garam, 4 hari sakit perut cirit non stop, last2 admit hopital swasta 3d2n sbb kes cirit birit ni berbotol2 masuk air, n antibiotik.. so far baby okay alhamdulillah

sama situasi dgn sy skrg. 30w2d perut mengeras memulas...mybe sbb bby mengeras atau berpusing kdudukkn jer..klau kerap skit 5 minit skli makesure trus ke hosp ye ibu jgn biarkan lama2... time mngeras tu nk duduk baring mmg x selesa last skli tido dlm terduduk hihi..bby main2 kut dlm tu

kalau sakit perut tiap 5 min tu dpggil skit mengeras and dh boleh prgi kt hosp.. tp kalau kadang ii je skit perut and berak x kluar tu dpggil kembung perut sbb baby mmbesar makin menekan dekat area perut and usus.. and jgn letak sbrang mnyk panas dekat area perut ye ibu

Sy ada baca itu dipanggil brixton hicks, kontraksi palsu mmg akan dtg bila dah cecah 30week above. Kena get ready 🤧

kalau tak kerap berlaku, tu contraction palsu.. if berlaku selang 5 minit selalu better ke hospital

jangan letak minyak atas perut ya sis,kalau sakit perut ke apa sapu je dibelakang badan..

jadi macamana skrg awak..dah beranak ke ? tuh mmg tanda2 nk beranak ya ?

pergi hospital. risau beranak awal

takot contraction la