Makan ice cream masa pantang

Hello.. sy baru 6 hari pantang tapi teringin nak makan Ice cream.. boleh kan makan sikit??😫

15 Balas

Makan je awak. Soalan ini kalau ditanya pada Dr Imelda Balchin, confirm kena kecam. Makan makanan sejuk langsung takda kena mengena dengan urat bentan urat bersalin bagai. Jangan strict sangat ikut pantang petua orang tua-tua ni. Modal mereka tak habis2 kata, badan nak pakai lama. Nanti umur 40 baru rasa. Ridiculous kan? Tak payah jauh lah ambil contoh. Ambil contoh mak2 dan nenek2 kita aje. Kemain masa muda berpantang berjaga tak makan sayur tak kasi minum air segala. Now tengok bila dah tua, segala penyakit juga ada. Paling common, darah tinggi, diebetes, sakit lutut bagai. Itu ke kesan daripada berpantang berjaga semasa mereka muda dulu? Haha kelakar 😂

sy pun dlm pantang skrg ni sis.. sy pun teringin blk mkn mcm dulu lbih² lg bnda yg sejuk².. tp sabarlah sis badan kita luaran dan dalaman perlu pengjagaan yg betul² rapi slps bersalin.. badan kita nk pkai lama jd elakkanlah dulu bnda² tu lgpun awak masih baru sgt lg tu luka blm kering dan sembuh lg tu.. dengarlah nasihat dri org berpengalaman jgn ikut dan je nk mkn skrg mmg x rasa nt kemudian hari baru merasa.. paling risau bentan tu takut.. jd jaga la betul² pemakanan. urat² ibu bersalin ni x mcm org lain.. mmang ambik masa utk pulih betul² 😊

sya dh hari ke 37 pantang , sya mkn je aiskrim or minum air sejuk , lps menyusu tekak kompem rasa kering sgt lgpun skg ni tgh cuaca panas mmg mencari yg sejuk2 , tmbh plak tgh berhari raya mmg minuman sejuk sajalaa jd santapan 🤭 alhamdulillah xda sakit apa2 , baby pun ok je aktif dan ceria.

kalau sy, makan je lah .. bukan nak makan satu periuk pun .. takde kena mengena ice cream dgn kembang badan, sejuk, susu badan kurang .. as long it makes you happy, just get it .. moderate amount should be fine 😘

ikut apa kata dr imelda, makan lah apa pun yg berkhasiat dan apa pun kalau teringin. ibu yg happy boleh hasilkan byk susu. try baca post dia https://www.facebook.com/679746658/posts/10158687586056659/?d=n

2y ago

I do agree with u. Sy mkn je apa yg sy nk mkn masa pantang. Tp kalau makanan yg sy rasa x boleh terima/ effect pada baby, sy stop makan.

Saya sedang berpantang hari ke 8 , cuaca panas ni bt kn saya nk sngat minum air sejuk , tapi sya tk berani takut urat bentan plak , badan nk pkai lama , kang demam kesian tk leh nk menyusu anak plak

makan je sikit , hujung ice cream tu.. jangan dok bedal sebatang atau sebalang pulak 🤣 chill je. sikit takpe kot

seeloknya tkpayah sis kita bukan ada mengidam pon kan dlm pantang.bahaya tu kot bentang ke sejuk urat ke

Sedap makan aiskrim musim2 panas ni. Makan je hahaha bukan makan 1 tub pun kn 🤣

kalau saya,saya tunggu sampai hari ke 40 cmtu baru berjinak nak makan eskrem