Cirit birit

Sy baru 5 minggu mengandung tapi sy kerap cirit birit, kenapa ya sy jadi mcm tu adakah silap makan?

5 Balas

Mengandung memg kena hati-hati kalau makan. Sebab mengandung 10x ganda lebih mudah kena keracunan makanan. Elakkan terlalu kerap beli makanan luar. Makanan pedas juga penyebab risiko cirit-birit. Sebab ketika mengndung, pencernaan jadi lambat jadi perut memg tak berapa betul jadi penting untuk jaga pemakanan. Ketika mengandung, elakkan makan makanan pedas, berminyak, terlalu berempah, makanan tajam dan terlalu masam. Cirit birit juga punca awal kepada gastrik. Selain itu, elakkan makan makanan separuh masak(telur mata, telur separuh masak) mengandung kuman lebih mudah menjangkiti diri kita dan baby masih lemah untuk survive daripada jangkitan. Jadi sgt bahaya kepada janin. Makanan bakar seperti seafood bakar pun tak digalakkan makan. Ikan bermerkuri contohnya ikan sardin. Dan makanan mentah contohnya( Salmon sashimi). Elakkan ya. Fastfood kena kurangkan. 1st trimester memg sgt fragile. Pemakanan memg kena jaga. Sebb perut tengah tak brp betul. Hormon pun x brp betul sbb baru nak adapt hormon mengandung. Jadi jaga diri baik² ya sis. Lagi satu.. cirit birit perlu ke klinik dengan segera. Dapatkan rawatan jangan makan sebarang ubat. Pastikan minum air cukup untuk elak dihidrasi badan dan bed rest rehat secukupnya demi baby. Bila cirit birit, kita akan buang separuh air dlm bdn. Jdi badan akan panas dlm. Kita akan demam. So, bila asyik cirit-birit kurg minum air especially ibu mengandung, risiko air ketuban kurg. Sangat bahaya penyebab keguguran. Selain tu, kuman cirit birit juga, mengjangkiti baby jadi baby tak dapat survive. Sangat penting untuk dapatkan rawatan klinik dapat ubat cirit birit selamat tuk ibu ngandung dan air garam untuk stablelkan garam dalam tubuh yang hilang akibat kekurangan air.

Kalau sy pulak, mula dgn cirit birit dan muntah..skali pakej demam sehari (sy cirit byk kali then munth 3kli) . Then esoknya husband bwk pegi klinik (17/5) ..Dr ckp, mungkin terslh makan tp husband xpulak kna mcm sy..so, Dr kata kna buat covid test, pastu Dr tnya..ke awk pregnant? pastu sy kata xthu sbb xcek lg😂 then Dr kata kna buat jgk pregnancy test sbb kebetulan last period 13/4..tp sy xcek terus pon sbb sy punya haid lps kawin ni, kadang awal bulan kadang hujung bln (sy bru kwin bln 2 bruni hehe)😅 pastu bila dh hujung bln xdtg jgk bru rasa nk test..so, sy test la pagi 24/5..masa tu tergamam + excited kejap sbb naik double line..tp sbb nk kan kepastian.. kami pegi la klinik swasta cek, and Dr kata sy dh pregnant 5minggu 6hari masatu..doakan sy dan kandungan sihat sbb sy risauuu..masa cirit bruni sy ada mkn ubat cirit birit tu, week 8 ni (minggu dpn) bru Dr suggest pegi klinik utk cek kandungan..

hati² puan, baik refer k klinik brdekatan..sbb sy first pregnant tahun lalu mcm ni, selalu cirit birit, xlma tu perut sakit sngat, akhirnya sy kgguran ank first tu..puan kena bnyakkn rehat, jgn trlalu buat krja berat..better jumpa dr utk pastikn kandungan puan baik² ye

Saya sebelum tau pregnant pun sama. Tapi kejap ja lepas tu dah okey. Mungkin sebab makanan.

biasa org mengandung sembelit. cirit birit mcm xnormal. cek doktor