Baby 6bulan xberak dh 4hari, normal ke

,susu DF,start makan dh,mula bubur kosong dgn ayam berak lpstu bubur dgn ubi dia sembelit try la pula brokoli ok aktif je,xnmpk pun sembelit cuma dh masuk 4hari xberak, normal ke,maaf first mom,Harini hari ke 8 makan#ingintahu

1 Balas

**Sembelit ni najis keras, berketul, anak akan struggle untuk membuang. Boleh refer stools chart. Kentang kategory carbs. Sama category dengan nasi. Bila gabung dua ni berkemungkinan boleh menyebabkan sembelit. Ada juga yang sembelit sebab tak sesuai dengan makanan yang kita beri. Cth, anak saya akan sembelit kalau dia makan pisang. Update: Apa yang boleh puan buat dan recheck: Beri pemakanan yang seimbang (Carbs + protein + sayur hijau) Elakkan gabungan double carbs seperti yang dinyatakan diatas. Intake air kosong cukup mengikut umur. Buah-buahan juga perlu diberi. Urut perut, betis, tapak kaki bicycle exercise dll.