Sekadar Luahan .

suami tak membantu . sy rasa exausted sangat - sangat 😭 tolong bagi semangat . nak type pun tak berdaya rasa nya 😭😭 . dan sy rasa suami sy xguna 😭😭 . #pleasehelp

19 Balas

Suami sy mule2 cmtu.. Tp sy jnis singa naga.. Sy lw dh bebel ngamook selorong bole dgr, sbb suara sy mang kuat.. 2y ptama tu mang dy ckp lw xnk msk gtw je.. Tp kita ad ank mang msk.. Cume bab kmas uma.. Bantu2 tu mang kne bebel bagai2.. Fmly sy pn nsht bagai.. Bp kali pkataan cerai kua dr mulut sy.. Btw sy sorg y xheran xd suami.. Alhamdulillah dy betahan sabo dgn singa sy.. Dh 8y bsama, ank pn nk msok 3..sy lw xnk kmas uma ke ap.. Dy balik akn kmas sbb dy awl2 dh kne tiaw.. Sy ckp sy akn gile xtntu mase, lw sabo2 laa lw xsabo lpskn.. Tp jgn egt sy xkn tuntut sgle2 ny.. A-Z nt sy tuntut.. Ase since ank no2 mse tu 6bln kot kami dh xbgdo smpy skg ank no2 pn dh 2y8m.. Tgu 4w lg nk bslin no3.. Ap pn luah laa ap y xpuas aty.. And bnd y kita bole buat, tp kita jd xbole buat.. Beras 10kg pn suruh suami.. Bsoh kipas swo suami.. Tukar gas, plug, mentol ap sume swo suami.. Lipas cicak katak.. Sy akn swo dy balik dr pat kj xkire laa cmn pn drpd ay jd gile dlm uma better dy balik buangkan.. Bile org dgr n bc story sy akn ckp sy kejam, dehaka ap bgai2 negative laa.. Tp tu je cara nk ubah suami y xtau ap2, jd bole tau tugas2 dy n bntu.. Sy ny cara kaso xyh laa ikot, fllw cara sy tp versi korg y lmah lmbut.. Btw ibu sy sndry geleng kple nan sy, sbb sy mang baran n grg nk mpoi dlm fmly..

1y ago

Suami sy pn naik tgn.. Sy bkn xpnh btumbuk dgn dy.. Dy pukol sy balas.. Huhu.. Sbb 1je sy prinsip aq bkn btg pisang ko nk hempok.. Hina bkn xpnh kne hina.. Mse ank no2 pn dy hina sy.. 1kalimat je smpy skg dy dh xnaik tgn, hina maki.. Sy buat time begado, dy bg balik ayat apa y dy ckp kt sy, sy sdr diri n xpnh malu even sape sy sblm ni, sy haramkn dia sntuh ank2.. Jmp ank ad time, ay akn tuntut sgle hutang.. Dan tgu surat dr makamah.. Serta sy call polis time begelut.. Then sy bukak habis ap fmly dy buat kt sy n ank2.. Sy ckp sy diam snyum gelak2, bererti ap y suami n fmly buat sy tros lupa.. Sy ckp aq akn tuntut duit hutang, nafkah, hutang ank.. Even 1sen pn smpy lubang kubo pn aq tuntut.. Aq xhamak laa duit ko kt kwsp tu, harta ko ap je y ad.. Ko buh atas nama aq bkn aq hamak, tp lw ko ke aq mati ank2 aq tejamin tebela nasib.. Aq bkn cacat pn nk duit ko y bp sen sgt.. Bkn xley kj, ko je x izinkan aku kje.. (time mengamuk mang aq kau dh xd elok2)

lelaki mmg mcmtu sis, sy dh kawin setahun lebih ni dah kaji2 dah selidik2 fikir2..last2 sy redha je..mmg kalau kite harapkan dia tolong masak tolong kemas apa semua takkan jd kalau kite harap tu dalam hati. dia kena cakap jelas dan nyata, n suami sy jenis kalau bercakap kena ulang2 2 3 kali baru dia akan sedar n buat..kalau dia tgh main fon ke apa, kite minya tolong cth tolong buang sampah..sekali ckp tak jalan..dia kena pegang dia sentuh bahu dia, pandang mata dia ckp elok2 " abang..tolong buang sampah" sambil senyum seikhlas hati, haa time tu jugak dia bangun buat..mula2 eh stress jugak aku kalau gini tp memang macamtuuu nak buat macamana lagiii😭😭😭 kalau dulu sy biar kan je sampah tu berulat, rumah tak sapu, nampak bnda bersepah tak angkat dgn harapan ad la dia tolong. TAPI JANGAN HARAP! DIA TAKKAN FAHAMM! YANG DIA FAHAM TU KERJA KITE! So skrg ni apa2 sy suruh je, dia akan buat cuma mmg kena suruh..mcm pepatah tu..paku diketuk baru masuk ke mcmna tahh..Senang cerita lelaki ni bendul n tak prnh matang sbnarnya -,-

1y ago

Lau saya pulak . Sekali saya suruh dye xbangun ii ag tuk buat . Saya sendiri g buat terus dye rse serba salah and dye terus tanye . Ade keje ape ii lg dk nk bb buat ? Selagi bini ni xtunjuk mecok sekali tu lh xbuat nyee . Haihh . Geram sungguh

lelaki memang mcm tu. sebab dorg ni dah terbiasa kerja2 rumah prempuan yg buat.. suami sy pun mcm tu. selagi tak disuru selagi tu dia tak buat.. tiap hari sy jdi singa marah2 dekat rumah. kadang hal kecil pun jdi isu kmi gaduh. cth suami korek telinga guna kapas telinga lepas tu buang d lantai. lps tu ank kutip msuk mulut. benda gini pun boleh jdi gaduh. skrng tngh sarat prgnant. tambah lagi jdi singa dkt rumah😂. nak buat mcm mna... nak buat kerja dah xlarat. nak minta tolong dgn suami dgn cara lembut smpai ke sudah tak dibuat.. bila dimarah2 teriak baru pandai tolong buat kerja.kdang2 smpai suami gelar sy witch sebab sy suka marah😂.

1y ago

Betul saya dah belajar mindset llaki ni dari sbelum kawen haha itu baru je kawen sy mmg byk ajak dia buat keje rumah ssama, awal2 lambat sikit, skarang dia dah tahu part dia yg mana

Saya terus terang puan dengan elok2, saya cakap je direct ni bukan tanggungjawab asal saya, saya cuma membantu, penat ni boleh jadi tekanan. Saya cakap je biar terbukak sikit minda dyorg tu. Pernah saya pesan jangan nak ikut style bujang, masani mmg marah la sbb tk habis2 game

I feel u sis.. sis didik anak laki sis utk buat kerja2 rumah & hargai orang.. slalunya laki jadi macam tu sbb didikan juga tu.. dah dibiasakan perempuan ja yg buat keeja & urus anak.. laki dok saja ja.. payah nak ubah laki macam ni.. doa je lah.. klu tegur boleh bawa gaduh ja

sama lah dengan saya , buat bila disuruh , balik keja melekat dgn fon , main game lah tgk video apa bagai , suruh tengokkan anak pun kadang berkira , tunggu hari ja saya nak delete game tu , sbb saya tamau disebabkan hdphone rumahtangga kami jadi tak bahagia , em stress saya

erm...tulah kebanyakkn suami mmg mcmni kan..xleh makan dalam sakit hati..sbb nanti kita yg sakit...redho jela..sepatutnya mereka kenalah faham tanggungjawab mereka..tp ntah laa..moga kita2 yg bakal ada anak laki2 didik lah mereka memahami tanggungjawab sebegini kan

teringat kisah sy bersama ex husb dulu. mcm ni la. x membantu sy lgsg. dah la nafkah tak bagi, sy plak yg kena tanggung S E M U A. yg dia tahu bangun tdo ngadap fon main game, stalk betina². tak tahan dah aku. 5tahun hadap last sy p mahkamah daftar cerai. selesai.

sabar la wak... rasanya kbyakan suami dah jadi mcm tu sejak hp di tangan.. mcm sy pun.. sejak dr alahan mngndung sendiri smpailah berpantng pun ala koboi.. sendiri jela yg kena kuat kan hati.. terkadang.. terpk.. pmpn tu kuat sb anak...

buat mana yg termampu jek sis. kalau dh x larat.. stop, rumah serak ke pinggan mangkuk x basuh ke pedulikan jek. yg penting jaga mental tu.. kalau dia nak bising² buat x tahu jek. pekakkan saja telinga. sy buat mcm tu jek sis