Berpantang rumah mertua

Suami dpt cuti seminggu..sepanjang seminggu suami kt rumah,mil masakkan lauk berpantang asing dgn lauk utk org2 kt rumah..okeylah.. alhamdulillah syukur... Tp bila suami start masuk keje,dh 3 hari,mil masak sambal tumis ikan keli,asam pedas keli,ayam masak blackpaper..hri ni hri ke 4,mil masak asam pedas ikan kembung... Sye tnye la kt mil,bole ke mkn pedas2? Baby menyusu... Mil jawab, "Ala makan je...niat jadi ubat..." Dengan riak muka acuh x acuh... siyeslah,jadi ubat... Sye nk msk sendiri tak bagi... X elok ktenye mse pntg main api(memasak).. main jarum(menjahit) Suami balik tnye mkn apa,bila saya jawab dia kata "kenapa tak minx mak masakkan lauk lain?" Sye jwb la sye segan..yelah,bukan mak kita..pastu dia pun layan kita acuh tak acuh lepas suami habis cuti... Lepastu konon nk bg kita rehat,dia nk jaga baby kejap.. kita pun bg la..kang tak bagi ckp kedekut anak plk kn...cucu dia jgk kn... Tp alih2 dia nya main henfon,tengok tiktok,anak kita adik suami yg umur 15thn tu tengokkan..bdk2 ni kalau tengok baby kan jakun..nk cium2 la..angkat2 la...dh la ank sye msih dlm hari,kang terkehel ke,jatuh ke,suami marah sye jgk... Bila sye amek ank sye balik,bawak masuk bilik,mak mertua ngan adik ipar tu buat muka... Skrg ni sye buat2 sihat..jalan laju,tak tunjuk sakit2 dpn suami dpn mak mertua sbb sye nk blik rumah sendiri...pantang sendiri lg bagus la... 😌

27 Balas

sy sekarang tgh berpantang hari ke 25 , seminggu selepas beranak sy pun kna berpantang kt rumah mertua sbb suami suruh..sy mmg sejak dri awal pregnant lgi dh bgitau husband tanak berpantang kt kampung dia sbb..xkn kita nk berjln naik kete jauh ii dgn keadaan sakitkn?lgi stu sbb sy takut mertua apa ii kan bby sy..bkn nk pikir buruk pasal mertua tpi sbb nk berjga ii..dgn skrng bnyk kes psal mertua suka buat ikutdan dgn ank kita..tpi husband lepas seminggu je beranak dia kta nk hntr rumah mertua ,dia nk jugak sy balik kmpung dia..dlm hati sy mmg geram betul.dlm tgh sakit beranak x habes lgi..sy pun naikla kereta dlm tgh ii sakit tu..kete husband pulak jenis lowered mmg gegar ii sakit kt luka jahitan bersalin..smpai nangis ii.. Allah je yg thu..bila smpai je rumah waktu betul ii dh nk masuk maghrib..masing ii kt luar rumah lgi duduk brsmbg..msuk je dlm rumah dlm beberapa minit msuk azan maghrib masing ii kt luar lgi x msuk ii,dgn pintu terbukanya..duk ulang alik kluar msuk rumah..mcm x sedar dlm rumah ada bby..hm ..nyamuk x oyh ckplaa waktu maghrib ii mmg bnyk nyamuk..sy diamkn je tgk sikap masing ii..mertua dtg dri luar terus pegi dkt bby amek nk dukung..sy tgk je diam x thu nk ckp apa..klu tegur karang kta kita ni x hormat dia pulak..lepas tu mertua mntk dkt suami sy mna botol bby nk susu ni..haihh sy bru je lepas mnyusu bby time tu kot.. husband pon ank mak .mmg semua dia turutkn..amek botol susu kt dapur n amek susu perahan sy tdi pgi nk bgi kt bby..sy mmg niat tanak ajar ank first sy pkai botol lgi buat msa ni..lgipun bby bru berapa hri.. sebelum balik rumah mertua pon..mertua ada mntk husband sy bancuh susu formula bgi kt bby..ktanya x cukup susu..bby lapar..sdgkn sy lepas bersalin susu alhamdulillah bnyk sgt smpai menitis nitis kt lantai klu x pkai breast pad..tiap jam mmg susukn bby..klu x cukup susu bdn xkn laa berat bdn bby tiap kli check naik berkilo kilo..sy smpai gaduh dgn husband sbb dia nk bgi bby susu formula..sy mmg tanak ajar bby minum formula..mmg niat sejak dri pregnant nk susukn bby ni smpai dua thun..geram sgt dgn husband sbb dia ikut je semua yg mak dia ckp..belum lgi waktu sy berpantang kt rumah mertua dia sibok nk jemur bby sy bawah matahari.. bukak bju bby semua biar dia berpanas bwh matahari..sy geram je tgk..ckp dgn husband pon husband ckp mak dia thulaa apa yg dia nk buat..x pyh nk ajar...allahu geram dgn husband sendiri ..yg paling sy x blh terima waktu mlm mertua ada bgi gula batu dlm plastik putih n bgi dkt husband mntk dia bancuh 1 onz dh bgi dkt bby..sy mengucap panjang dgn sikap mertua mcm ii dia buat kt bby. sy masih sabar dan diam..tpi mlm tu sy x diam.. husband nk angkat bby bwk turun bwh nk bgi air yg dia bancuh tu..sy terus amek bby dri dia ..sy ckp sy x izinkn buat bukan ii kt ank sy.. kalini sy x bgi..nnti jdi apa ii kt bby kita yg susah bkn org lain..sy xnk hilang bby ni.. husband terus tinggi suara dia ckp lantak engkaulaah..bederu darah sy terkejuttt husband tengking smpai mcm tu..terus dia pergi..x lma lepas tu mertua msuk bilik dgn x ketuk hape semua terus amek bby sy kt tilam .sy tnya nk buat apa mama kt bby?sy tnya dlm nada yg perlahan..sy terkejuttt dgn apa yg mertua buat waktu tu..terus ambik bby n pergi mcm tu je .buat x endah dgn soalan sy..terus sy turun bwh sy dgr mertua ckp dgn husband bini ko tu x sedar diri ke dhlaa tgh pantang org nk jga ank dia x bgi..allahu panas je hati dgr .kecewa dgn husband sbb dia x prnh nk perthn sy sebagai isteri dia..sy terus kluar rumah malas dh nk stay situ ..nk balik rumah sendiri lgi baik..tibe ii mertua ckp klu ank stu pon ko x le nk jga.. lepas ni x pyh dh beranak..ni stu je laaa .nk balik?hahh baliklahh..amek ank kau aku x kacau dh .mmg smpai sekarang bermsm muka dgn mertua . terasa sgt ii..allah je yg thu..sy hanya nk perthnkn hak sy sbgai ibu..sy xnk org buat suka hati pda ank sy..tpi tulah .. sekarang sy jugak dia slhkn..kta sy lukakn hati dia..buat dia sedih..adik ii ipar sy pun dh slalu perli ii sy dlm grup family dia..😌

1y ago

klau sye sis .. sye amik ank sye btul2 sye balik .. p lantak la .. skit branak pun tk hilang .. dah2 mcm2 nak bg kt anak kite . haishh .. sye ni jenis kepala angin .. jgn la bnyk songehh .. mmg sye sembuhh je trus .. lantak la mak mertua ke sape ke ..