SERAH DIRI BERSALIN 8 OKTOBER 2022 SEBAB XDA BUKAAN WALAUPUN DH BERDARAH BYK

hi, slmt pagi semua ibu2 , pagi td sy dan suami ke hospital kajang kerana pendarahan yg byk , sy risau sbb sblm ne x pnah kena mcm ne.. sy pergilah cek kt hospital kajang.. doktor n nurse cek ctg normal, baby gerak normal... bukaan pun belum ada lg. tp doktor tolong seluk bg ada bukaan sikit.. jd sy kena discaj td sbb tiada bukaan cuma berdarah byk.. doktor ckp dlm beberapa hari mungkin sblm tarikh serah diri (8 Oktober 2022) dh stat mmg btul2 nk bersalin. ini first baby n anak lelaki so doktor ckp mmg lambat sikit proses.. entah la skrg ne sy dh pening.. sbb sy dh keliru sbnrnya.. bila sakit perut contraction pun brixton hicks... bila bloody show pun xda bukaan... sy serah semuanya kepada tuhan lah apa2 lepas ne.. kalau dh semua pun false alarm.. sy serah diri je lah 8 Oktober nnti ya.. surat serah diri pun dpt dh drpd Hospital Kajang .. #firstbaby #bantusharing #firstmom #firstbaby

8 Balas

sy sama dgn sis. sy baru bersalin 2 mnggu lps. kejadian sama. sy ad bleeding simptom tp tkde bukaan. so dr kata kene warded. seluk. bukaan takde. next day dr seluk baru 2cm bukaan smpai ke sudah. tp dieorg tak suruh sy discharge dieorg masih monitor. smpai la dieorg induce sy suruh bersalin sbb ketuban pecah and bukaan masih 2cm. after induce 4 jam slps tu terus 10cm bukaan and sy deliver. mybe sis tak kene warded sbb sis tak pch ketuban. klau sis pecah ketuban dueorg akn warded sbb nk pantau baby takut lemas.

2y ago

Sakit sangat ke kalau induce tu? Saye pun doktor suggest utk induce sebab due 5/10.. tapi tak buka jalan lagi. Takde contraction lagi. Cuma saye cirit birit n muntah je start semalam n harini.

ya sy btul2 keliru. jd apa yg sy lakukan hanya berehat smntara menanti waktu serah diri. mmg la senang org nk nasihat jalan itik lah, berjalan2 la, nk bg cpt bersalin. masalahnya dorng x da kt tmpt sy. bila dh berjalan2 , mlm dh sakit perut bila g ospital doktor suruh balik lg sbb xda bukaan. x ke kecewa nya saya. sbb tula sy decide sy rehat je la dlm rumah. lg pun lg seminggu je. sy dh penat taw ulang alik ospital , dh semuanya pun palsu , apa la yg btul nya..

2y ago

thanks semua yg komen.. skrg baby masih aktif dlm perut.. tp .. nk x nk .. kdai induce jgk bila dh usia kandungan 41 minggu untuk elak baby stillbirth

Saya due 10/10.. Skrg dah terasa sakit kat bahagian bawah, kadang ada terasa sakit mcm senggugut jugak tapi belum ada tanda2 darah lagi.. Anak kedua, jantina tak pasti, scan 2 kali dia sorok 😅next checkup 5hb, terus minta cuti keje awal standby.. Rehat.. Tkut tiba2 bawak kereta sorang2 sakit datang pulak, kereta manual pulak tu.. Moga dipermudahkan segala urusan kita semua.. 🤲😊

2y ago

aminn aminn ya rabbb

Semoga dipermudahkan urusan bersalin puan. Sy pun sama menunggu hari utk bersalin tapi masih tiada tanda. Keliru jugak false contraction tu mcm mana sbb first mom kan. Anak laki pulak tu.

2y ago

sy due 2/10 sis , baby aktif lgi kt dlm , xde lgi tanda2 nak kua . sakit bahagiaan pinggang je yg ada . serah diri 10/10 ,

sis xpyhla ulng alik..ak bgtw cra dkt da brslin tu klu skit da dtg.. spth kta dr mulut xkn dpt kluar..skit ny tramt sgt.. klu ble bdri pn ndk sd dpt..naa tu la tndaa.. inshallah p hosptl..da daa bukaan

2y ago

eya bgtu la tu.. bpluh2 sd mnhn skit..mmg nak brslin da tu.. bgtu la ak ank first..sbb ni ank kdua . klu stkt ble thn lg..blm lg p hosptl..lin la klu ktubn pch tau da drh kluar.. tkut jg bhya..p laa. hosptl..

Kenapa anak first lelaki lambat proses bersalin? Saya anak first perempuan. Sekarang dah overdue masih belum turun tanda jugak lagi 😂

2y ago

Xpasti puan. Mostly yg sy kenal semua ckp mcm tu. Anak first mostly overdue. And jarang ada tanda. Sy hanya berserah pd Allah. Induce atau tak terpulang asalkan anak sihat mak nya pun sihat

Semoga urusan sis dimudahkan aamiin 😭 smoga bby n sis sihat dan selamat aamiin

semoga dipermudah urusan sis ya..