cek pampers baby

Sllu mommies cek pampers bby stiap brpa jam? Bby sy dh mula nak naik ruam dkt bhgian kemaluan & paha dia.

19 Balas

Saya selalu check , kalau baby tak kencing kencing paling lama 3 jam saya tukar . Kalau saya rasa dah penuh saya terus tukar . Kalau nak elak ruam , lepas mandi kan baby tu ambil masa sikit bagi baby punya private part tu terangin biar kering . Lepas tu selalu cuci dengan air biasa daripada guna wipes . Kena selalu perhati . Kalau naik sikit terus sapy nappy cream supaya tak melarat

3-4 jam sekali tukar je. tak berak atau tak penuh lagi pun tukar je. air kencing ni kan gatal. tiap kali tukar pampers sapu krim ruam yg dia serasi. make sure masa nak pkai pampers baru tu kulit bontot dgn kmaluan dia kering. taknak lembap tknak basah.

Setiap kali dia bangun menyusu mesti cek. Dulu anak sy bukan setakat ruam siap melecet lg. Ingat kan sbb air kencing/jenis pampers rupa2 nya kulit dia xserasi dgn wet wipes yg sy pakai. Skrg dh tukar wet wipes dh ok xpenah kne mcm tu even pampers penuh.

5y ago

Sy pakai pureen la yg dia alah tu. Skrg tukar johnson baby n huggies punya wet wipes. Mula ingat sbb pampers tp dh 2x jadi mcm tu bila sy pakai pureen tu yg mmg confirm wet wipes pureen puncanya.

Tukar pampers tiap 3-4 jam sekali. Setiap kali tukar, especially kalau poo poo, kena lalukan dengan air dan sabun. Jangan guna wet tissue je. Pastu, keringkan dengan towel kering. Kalau dah nampak merah2, cepat2 sapu nappy cream.

5y ago

Sy xguna sabun lg and mndi pn xbersabun sbb skrg bby tgh prolonged jaundice. Org kata mndikan kosong cmtu je

Tak tentu Sis...Rajin2 rasa & check diapers kalau boleh jgn biar lama sgt sampai penuh baru nak tukar. Kerap tukar lebih hygiene. Biasanya lagi kerap baby susu lagi keraplah buang air.

Owh ya.. Sepengetahuan sy bila sy byk makan oren atau citrus & breastfeed, kulit anak sy mudah ruam di bahagian sensitive. Yang ni sy pun nak kena baca lebih lanjut. Hm

5y ago

Ouh yeke?? Saya sllu makan buah oren masa pantang skrg ni

2 atau 3 jam sekali. Kalau penuh terus tukar. If ade rashes terus tukar, cuci bersih pastu keringkan. Letak soducream (wajib lepas tukar pampers) atau biderm cream

5y ago

Soducream tu ada jual kt farmasi ya?

Xpayah tunggu jam lar sis.. Biasanya firasat ibu baik..dah penuh atau baby xselesa tu tukar lah..boleh jd dlm 15 minit pun dia dah me lepas hhe

If your baby got sensitive skin. U better change every hour. Dont use wet tissue. Better wash with water. Cari pampers for sensitive skin.

Sy slalu sapu minyak klpa dara kat tepi kangkang n bontot utk elak air kencing kne dkt kulit. Menjadi juga