Momy² kat sini ada x mcm sya..

Skrg sya dh 19w3dy.. berat sya 85kg pda awlnya dn smpai hrini masih 85kg.. normal x mcm ni? Klu brt bdn kita ttp sma mcm nie x naik x turun okey x?? Bhya x untk baby dlm kndgn??

9 Balas

Saya pulakk, masa nak bukak buku pink.. berat 75 & tinggi 151. Pastu makin turun sikit-2 (jadi 74 73 72 71) kalau naik pun sampai 72 je pastu turun balik jadi 71. Saya sampai overthinking pasal baby. Saya takut baby tak membesar dengan baik. Baru-2 ni scan, berat jadi 72.. dr kata baby ok (sesuai dengan usia kehamilan saya 18w). Fuhh lega sikit bila dengar tapi still risau jgakk sbb saya first trimester sampai dah second trimester ni, tak berapa lalu mkan sangat. Kadang sampai kena paksa mkan. Kadang nak mkan kena tenung dulu baru dapat masuk dalam mulut. Itupun 3 4 suap je then dah kenyang. Pastu tak sampai setengah jam jadi lapar balik 😭. Allah. Sabo je lah. Nak nangis kadang-2.

7mo ago

same cam saya la berat bdn makin susut .. bukak buku berat 68 .. 20 week timbang berat 66 .. checkup seterusnya tak tau berapa pulak , tapi berat baby normal alhamdulillah

Nurse sy kalau berat statik lama sgt dia dh start tak hepi. mula la dia buat ayat, "statik je ey berat awk. tak naik². awk kena naikkan tau berat awk. takut efek baby" nurse risau baby tak membesar ikut week sbb berat mak dia tak naik² tp so far kalau scan alhamdulillah berat baby sy naik je. berat sy yg tak naik tp usaha jgk la utk naikkan berat cuma berpada². taknak mendadak sgt. jd mslh pulak nnt

nt berat lebih² kang kena minum air gula plak 😅 act yg sy notice la nurse/doc pantau kita pny berat per BMI, kalo nurse xckp apa² psl berat mksdnya ok la tu, masa scan pastikan dgr btl² doc sebut berat baby & bole compare dgn pkembangan baby ikt apps ni, kalo lbh krg mknanya baby kita sihat la Alhamdulillah. jgn fokus nk tmbh berat tp fokus pd BMI kita

sy pun sama. gigih naikkn berat smpai berat dkt buku pink dh merah nurse tulis. masa scan swasta berat baby ok je. baby amik semua khasiat dan mkn. dia xnk kongsi dgn ibu dia😂🤣 bertabah jelaa

as long berat baby oke takde masalah. sbb saya bukak buku berat 79kg . skrg dh 5bulan nk masuk 6bulan baru 81kg😂 tapi doc cakap baby sihat n berat dia okey ikut perkembangan😀

nurse saya siap tpuk tgn sbb sya obes tahap 4.. klu xnaik berat tu ok sgt da bg dia..asalkn baby ckp berat dlm perut kita..sya 1sf bkk buku 12w berat 101.. smpi 19w 101.5 kg ..

sama sy pun now sy cuba naikkn berat. harap2 berjaya lah😂 smpai berat sy dlm buku nurse tulis pen merah. pening tau. now sy dh 22w4d

Normal je, sy berat 52kg then turun jadi 51 masa checkup ke-3 20 weeks . Nurse tk ckp apa2.. asalkan masih dalam BMI normal ok je

normal jer....baby msih kecik..insyallah xada bhaya...Naik berat bdan mendadak itu yg risau nti....

8mo ago

owh,baik sis..