Engorged breast/ Susu “beku” ketulan

Sistur sistur, nak minta tips macam mana hilangkan ketulan susu beku nihhhh. Sakit & merah. After baby hisap (done breastfeeding) pun x hilang 🆘 #firstbaby #firsttimemom

3 Balas

1) tuam sejuk sampai kebas kemudian tuam panas. sambil tuam awak massage breast awak. kemudian baru bagi baby directfeeding semula. ulang sampai awak rasa berkurangan bengkak susu tersebut. 2) boleh guna massager lactation utk massage kawasan bengkak susu 3) mandi bawah water heater, masa mandi tu massage breast awak sekali utk melancarkan kawasan bengkak susu/susu tersumbat. sambil tu marmet. kalau rasa rugi susu keluar boleh tadah pakai milk collector 4) boleh buat rendaman epsom salt tp ini selalu guna utk yg ada nipple blister.

nak tanya , ketulan sis tu besar dan keras tak? and merah kat kawasan ketulan tu ke? mcm mana skg dah hilang ke? sis hilangkan macam mana?? sbb saya tengah alami skg

3mo ago

Hi, saya bukan owner post ni tapi saya baru je jadi macam tu jugak minggu lepas. Caranya sama macam mommy lain yang komen ke owner post ni. Saya ambil masa 3 hari untuk betul2 hilang ketulan tu.

tuam dgn hotpack. marmet. urut dkt ketulan tu pon boleh kalau mampu tahan sakit.