SANGAT STRESS

Sisters boleh tanye tak camana saya nak kawal stress.. stress sangat benda kecik pun buat saya stress sangat2.. tak tau lah nape camni, dulu stress sebab morning sickness tapi sekarang 19 weeks stress dengan semua benda. Ade apa2 petua tak untuk hilangkan stress, tengah typing pun stress! #firstbaby #firstmom #bantusharing #ingintahu

6 Balas

Hi sis, saya pun kadang terlebih emosi. Kadang rasa sedih sangat macam nak nangis, kadang rasa nak marah. Tapi saya baca, kalau kita terlalu stress nanti effect kat baby. Yang saya baca pengalaman mommies yang pernah lalu pengalaman camni, ada yang bila anak lahir, anak tak boleh control emosi sendiri, ada yang cakap anak boleh jadi autism. Waullahualam, saya pun tak pasti, tapi sebagai ibu, kita kena cari jalan terbaik untuk urusan emosi kita supaya baby pun dapat yang terbaik dari ibu. Macam saya, saya jujur je dengan suami kalau ada apa apa yang buat saya overthinking. InshaAllah suami2 ni boleh bantu kita kurangkan rasa stress, pastu saya selalu mengadu pada Tuhan kalau risau apa apa. Urusan lain yang saya tak boleh nak control, saya serahkan pada Tuhan. Saya cuma usaha berikan yang terbaik untuk diri saya, baby dalam kandungan, suami dan family. Semoga dipermudah semua urusan sis ya 🌷

2y ago

Hi jugak sis.. ye betul nurse pun kata macam tu, kena control stress sebab effect anak autism pastu saya jadi takut.. but now dah boleh kawal stress, tenang, sebab ramai sisters yang bagi nasihat yang sangat berguna.. thank you so much for your experience and kata2 semangat semoga urusan sis pun dipermudahkan ❤️

saya kalau stress dengar zikir , pastu saya akan ngadu pada Allah sambil nangis2 alhamdullillah saya rasa lega juga dan kembali ke kehidupan yang normal .. kadang tu ajak suami bawa jalan2 saya ajak suami tengok air sungai mengalir rasa tenang je jiwa sebab air jernih kan ..

2y ago

sama2 kalau boleh ibu2 pregnant jangan stress okey

U better zkir sllu ya sy dlu pnh stress ja sikit marah bila anak keluar dia meragam ja Better kawal solat dan zikir Sllu bercerita kat ibu atau suami Dgr alquran dan music tenang tak baik utk baby

2y ago

Mak saya baru je meninggal.. 😢 sebab tu saya stress smua benda jadi serentak.. but now alhamdulillah saya dah okay lepas dah luah kat husband.. terima kasih sis sudi bagi nasihat ❤️

Byk sgt ke mslh? Smpai xleyh kawal stress.. bhya utk bby, klu xnak pkir utk dri, pkir utk bby.. nty dy lahir, t’ikot2 xleyh kawal emosi.. ibu hilng sabar, tu yg byk kes dera..

2y ago

Ya Allah semoga dijauhkan, alhamdulillah sekarang dah okay dah, btw terima kasih sudi respond sis ❤️

Luahkan pada husband, tell him apa you suka atau tak.. jan pendam jangan simpan benda tu d hati.. bwk kluar ambil angin , bwk jln2.. selagi benda tu tbuku selagi tu awak akan stress

2y ago

Ye betul sis.. selagi benda tu dalam hati selagi tu saya pun stress.. but now alhamdulillah dah getting better, terima kasih sis sudi jawab ❤️

Selawat seribu kali sehari

2y ago

In shaa Allah, baik sis terima kasih sudi respond ❤️