Keguguran ?

Siapa yg pernah keguguran ? Utk anak pertama . Boleh tahu tak kenapa ? Mcm mana boleh berlaku ? Simptom² nya mcm mana pulak . I mean masa tu tak tahu gugur sbb xde rasa sakit perut or keluar darah tahu² scan baby dah xde .. ada pernah terjadi tak ? Minta maaf bnyk² tnya soalan mcm ni . Mungkin soalan ni sensitif .. mintak maaf ye ..

4 Balas

sy sis... INI pengalaman sy.... awl pregnant Tu baik2 saja... 7w masa Tu Sy dh buka buku.. mmg mkn ubat folic acid YG dokter BG .. dh kna scan 10w. mmg nmpak suda bby d dlm ... sy blik cerita kat suami bby ok.. SBB masa Tu nmpak tgn bby bgerak2... jntung semua nmpak bdenyut... hari2 sy jlani Hari dgn baik X buat kja berat.. kja rmh YG biasa2 jk YG ringn2 sy X stresss sy xpenat.. makan tido rehat sy semua ckup... 14w3d bngun pagi sy ambil wuduk NK solat subuh.. sy Rasa MCM sy basah... xsakit... xda Rasa apa2 cuma Rasa sy basah d miss v... bila sy cek... darah klua.. byk...byk sgt... sy cemas terus Minta suami hnta ke emergency..dh smpai emergency... dokter pakar tya mcm2 .. Pendek cerita... sy bgtahu sy sgt mnjga kandungn sy...d emergency Tu juga baby kluar... sy xda Rasa sakit pun... totally gugur serta merta... sgt tkejut dgn jwpn dokter... buat masa skrg.. unknown... dorg xtahu punca... dh kmk cucuk mulut itik.. kna cucuk tgn Kiri knn ambil drh... pastu.. dokter cek Rahim kosong dh BG ubat cucuk Rahim kecut blik... sy d suruh blik... nnti pihak hospital hubungi utk bgthu apa SBB sy kguguran.... balik rmh.. sy bpantang mcm org Lepas branak...Hari demi Hari sy tggu dokter hubungi... utk dpt tahu results... smpai sy pregnant kembali.. Suda bjaya branak.. anak skrg dh 3 tahun... skrg sy pregnant LG ... baru 13w... sis kena kuat... InsyaAllah pregnant LG nnti ... Selalu doakn ank2 syurga Kita sis... InsyaAllah jumpa blik nnti d dunia Sana ... Allah uji SBB Allah syg

1y ago

Aminnnn² yra sis … thx tau share pengalaman sis ni .

sy baru keguguran bulan lepas.. 21/1.. simptom nak gugur tu sy bleeding.. start 5w sampai 8w.. sakit perut semua takde sepanjang bleeding tu.. mkn duphaston mmg xjadi.. masuk je 8w terus sakit perut memulas sampai xleh nk duduk..semua xkena.. contraction sampai pinggang .. g tandas rasa mcm nak berak, tgk² keluar seketul janin dan kantung.. terus hilang sakit perut.. g emergency doc scan complete miscarriage.. kena tahan wad 3 hari sbb jangkitan kuman dlm darah dan sy demam.. moga ada rezeki lg lepasni.. insyaallah

1y ago

InshaAllah sis ada lagi rezeki lepas ni . Aminn² yra

saya pernah keguguran anak pertama bulan 6 tahun lepas, cane eh nak cakap, tatau kenapa tapi byk faktor actually(mungkin sebab kurang folic acid, fetus defect, ibu lasak, dr check kasar sangat etc) and masa saya gugur, dr sendiri pun takleh bagitahu reason kenapa gugur. ye, dr pun takleh bagitahu knp, tapi orang sekeliling yg sebok memandai cakap lasak sangat la apela as if menyalahkan kita sbg ibu.

1y ago

masa saya gugur, spotting non-stop lebih 2minggu tapi on off. klinik private minta saya refer epau dihosp gov, masa di hospital dr check darah and discaj as miscarriage, dia kata xperlu cuci akan turun sendiri. 2-3hari dia turun, rasa macam senggugut teruk gila lepastu terus keluar banyak darah sampai lencun seluar. sampai kena beli seluar baru, masatu pergi mall. tgk kat panty, ade macam sac warna putih dengan segumpal darah😢

saya xde pengalaman tapi dari pembacaan saya, baby gugur ni biasanya sebab baby tu sendiri yang takleh survive sebab kecacatan kromosom dll.. bukan sebab ibu lasak, makan pelik2 pun. tapi stiap orang berbeza kes la kan. saya tengok omputeh ada je yg weight lifting, marathon time pregnant, ok je. yang ibu vegetarian pun baby lahir sihat.