Mastitis and clogged duct (bengkak susu)

Hello, siapa new mommy sini ada experience mastitis/clogged duct. Saya penat sbb asyik ulang jadi je. Bila sakit tu rasa mcm lagi rela pilih sakit nak beranak. Nak tanya apa experience mommies kat sini? Kadang rasa nak give up and makan ubat stop susu tp berat betul hati. Share la pengalaman korang. Btw saya epmom, so takde chance untuk direct feed anak langsung

4 Balas

Sy kalau terdesak mmg cucuk je dgn jarum 🫠🫠 sakit gila. Tp tu pn kalau nmpak gelembung tu. Tp lepas tu keluar memancut no stop..kalau ajdi balik maknanya ada ada still tersumbat. Kalau dipicit tu biar picit smpai keluar habis..kalau picit tu dia mcm stuck, maybe susu tu dia bergumpal atau dh jd mcm cheese. Try mandi air panas. Hot shower senang sikit then picit ms mandi tu. Rajin2 cuci nipple ns mandi. Xpyah sabun, just buang yg putih2 tu.

Saya epmom gak.. so far sebelum pump tu urut2 breast.. mcm uli2 especially tempat yg ada lump tu.. and kena picit2 tengok dia keluar kat belah mana.. adjust insert breast pump tu kat situ.. kadang masalh guna breastpump ni dia sedut sehala, yg tepi2 tu dia x sedut.. x optimum la kira.. so mmg kena adjust biar semua tempat kena.. and kena check size insert kita sesuai tak dgn nipple size.. goodluck epmummy!

saya guna epsom salt campur dgn air suam lps tu tekup kt breast . boleh cari dkt tiktok . byk vid yg share

Saya marmet jee lepastu try makan blacksmore lecathin Alhamdulillah tak bengkak dah and susu pun ada