Jahitan terbuka

Siapa kt sini ada pengalaman jahitan terbuka? Boleh share tak? #firstmom #firstbaby

4 Balas

Pengalaman saya, hari ke-10 lepas bersalin, jahitan saya renggang. Kira terbuka la. Saya ke klinik swasta untuk check samada ada jangkitan kuman atau nanah and nak tau samada perlu jahit semula atau tidak. Masa check, doctor kata ada bahagian dia jahit semula dan ada bahagian dia tak usik dan biarkan baik sendiri. Untuk kepastian, puan boleh ke klinik untuk check. Lepas jahit semula tu saya just spray ubat kuning yg clinic provide then saya makan pati ikan haruan dan vitamin C. Dua benda ni berkesan untuk saya sebab luka yg tak jahit tu cepat kering dan dah baik.

2y ago

Masa jahit semula pun doktor bagitau daging saya lembut. Saya pun macam puan, mental memang down. Hari² fikir pasal luka lambat baik, takut jahitan terbuka lagi. Puan banyakkan berehat ya. Jalan slow². Kerap bersihkan luka, anginkan luka biar kering dulu lepastu spray ubat kuning utk elakkan kuman. Insya-Allah boleh sembuh cuma makan masa sikit. Puan kuat semangat ya 🙂

Saya bersalin normal hari keberapa saya tak ingat jahitan terbuka , masa tu still dlm tempoh nurse check jahitan . Nurse suruh belikan gel untuk jahitan dan air garam botol sebab sebelum saya ada mom sama nasib saya . Drpd jumpa doktor takboleh jahit mereka suruh saya beli sendiri dan cuci dirumah . Tapi saya tak sempat beli sebab makan Jeli Gamat untuk luaran dalaman . Esok tu membaik sikit jahitan tapi saya bersihkan dgn air garam biasa takut bakteria .

2y ago

InsyaaAllah . Saya makan pun sebab Mak saya dari dulu amalkan sebab czer adik bongsu saya . Jangan skip ya sis .

Macam mana nak tahu jahitan tu terbuka ya ? Sy tak berani nak tengok 😭 sy tak berani nak selak guna jari. Ngilu 😭

2y ago

Alamak, saya tgk pun guna cermin letak kat lantai 😂

Hi mommy. Maaf saya takda pengalaman. Tapi sebaiknya mommy terus ke hosp ya. Takut mudarat pula

2y ago

Allahuakbar. Ngilu pula bila mommy cakap. Mungkin cara jahitan tak sesuai utk kulit puan. Cuba mommy makan pati haruan. Dan boleh pergi balik hosp balik takut nanti jadi jangkitan pula