HB Low

Siapa kat sini, yang dah makan zincofer stiap hari ikut aturan doctor, tapi HB masih menurun ke paras bahaya(8-11).. Ade yg slamat melahirkan baby secara normal tanpa apa2 komplikasi ke? Apa tindakan ibu2? Hb memang low sampai ke akhir kehamilan ke? Tolong share sikit.. Sy down sebab dh mkn ubat ikut aturan dan dah makan kerang, bayam, pucuk manis, hati, tapi hb tetap low ?

12 Balas

Sis. Kena tahu punca dulu kenapa hb low. Badan tak produce vitamin C. Vitamin C penting untuk penyerapan hb yang lebih baik. Kalau badan kurang vitamin c, makan lah iron selori pun hb takkan naik. Ambil mknan tinggi vitamin c macam jambu batu. Ataupun ambil je vitamin c dr suplemen. Saya suggest shaklee. Dan sis boleh makan sekali iron tablet atau mknan tambah darah. Nnt nx check up sis tgk balik naik tak hb. Info saya dpt dr nutritionist.

4y ago

Ohh.. Faham2.. InsyaaAllah akan cuba.. Tq 😊

sis, sy mkn pati delima, susu kambing (no sugar added) & zincofer, hb sy dr awl pregnant smpai dh msuk 35w pon ok Alhamdulillah hb smua 12-13..cume ade skali tu je 11..pastu nurse tu kate kalau mkn zincofer tu jgn mnum cafein (coffee) lgsung & jarakkan minum susu sbb kalsium & kafein ni buat zincofer tu kurang serap dlm bdn. klo mkn zincofer tgh hari, boleh mnum susu pagi or mlm jgn wktu dkt2.. sy buat mcm tu Alhamdulillah hb ok.

4y ago

Sy pon amal benda sama sis.. Cuma xamal pati delima lg.. InsyaaAllah nnti sy boleh add on pati delima.. Mana tahu sempat naik normal sblom smpi masa.. 😅

Hb sya hri tu, ada turun ke paras bahaya smpai dose ubat iron sya pun naik... Tpi saya cari alternatif kerap minum air sunquick at least dua kali sehari (tanpa gula) dan bnyak mkn buah2 segar... Terus naik paras normal... Yg penting mesti complaince dgn ubat, jgn skip mkn... And mkn ubat iron sblm mkn..

4y ago

Ubat memang tak pernah skip.. Tapi nurse nasihat suruh makan ubat macam saya ada curi2 skip.. 😅 Boleh cuba air sunquick everyday.. Buah pon memang selalu juga makan.. Tq 😊😊

Berapa week dh sekarang ni sis? Amalkan makanan sunnah, confirm cantik bacaan, insyaAllah... Kurma ajwa, habbatusauda, susu kambing, delima, madu pastikan asli.. Sy mkn obimin jgk... Dlu anak no 2 xmkn makanan sunnah lgsg, amal myk kelapa dara je, tp hb low...

4y ago

Skang 32w.. Harap sempat naikkan.. Nnti sy cuba cari kat pasar tani.. Tq sis

Saya dulu makan ubat Iberet untuk tambah darah. Setiap kali check HB, sentiasa naik. Doktor bagi saya pilihan samada zincofer atau iberet tapi beli sendiri sebab hospital tu tak sediakan. Beli kat farmasi try iberet, amen, hb sentiasa naik. Cuba iberet sis.

4y ago

Last preg kkia bagi iberet.. Yg ni je bg zincofer.. Mungkin sy boleh cuba.. 😊

sis..try pati delima atau buah delima..bayam plak pilih yg merah..jambu batu...kena try la semua..sbb ikut bdn kita serasi atau x...kalo sy, sy makan pati delima stp hari...dan hb mmg cantik..aml dr awl kehamilan..mmg hb 11-12..

4y ago

sama2..np lgpom hb saya cantik ja sbb amalkan pati delima fars ni..so sy nk kongsikan kt org len..

sy hb xpnh ok smpai 9bulan...mkn iberet pon 2biji still xnaik jgk 11..xpnh jgk trun 9.....tapi dlm 10+ je maintain cmtu....alhamdulillah bersalin xde pape and baby pon sihat...kuning pon xde...😊

4y ago

Ok noted sis.. Tq tq 🙂

Masa ank no3 mmng sy problem dgn hb. Tiap kali check merah ja....pastu masa 28w ka 30w mcm tu kena cucuk inferon yg 5hari tu kat montot. Lepas tu hb jd 11 lebih. Tp masa bersalin alhamdulillah xda masalah.

4y ago

Cucuk kt klinik sis. Tiap2 hari g kk utk cucuk selama 5hari. Sy anak 1st dgn 2nd xda msalah hb. 12 lebih...ank no 3 problem. Ni no4 pon sma. Tp xnak cucuk da. Sakit+lebam smpai anak 6bulan rasa lg

Makan kurma..sis remdam minum air dia..ataw makan buat kurma pun boleh

4y ago

Aah btul2.. Sy slalu buat untuk sahur mcm tu.. Boleh try buat...

consume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) 😊

4y ago

sy dah try mcm2 dulu ,tp smua xm'jd . Lastly vCO tu bru naik . pati delima dah try ?