Tali pusat terbelit di leher janin

Siapa ada pengalaman bila scan, tali pusat terbelit di leher baby? Pagi tadi saya scan tali pusat di leher dan tepi kepala baby. Tapi belum ada tanda bersalin. Bukaan pon belum ada. Dr risau dan terus buat ctg. Bila ada contraction sket, heart rate baby drop. Tapi lepastu normal balik. Siapa ada pengalaman yg sama? Memang perlu cser ke?#firstmom Edit: lps dua hari cek scan masih tali pusat terbelit and cover laluan keluar, so we decided untuk elective cser at 40+1. Alhamdulillah selamat keluar baby girl. Rupanya baby still tinggi and kalau tgu mungkin lambat lagi nak keluar.

2 Balas

Saya.. Masa review 39w1d scan tali pusat baby terbelit 1x di leher baby. Lama doctor scan nak tengo belitan tu brpa bnyak. Doctor bagi pilihan nak czer or normal. Blh normal tp risiko biasa hanya 1-2% sahaja bila baby kluar oxygen xsmpai otak. Tp kami pilih normal juga try.. Masa bersalin 39w4d time contraction mmg ctg baby drop skit tp masi within normal range. Last2 slamat juga bersalin normal. Kluar2 baby xterbelit pun tali pusat 🀣 39w1d scan tu mmg baby terbelit tali pusat so hari2 pujuk and ckap dngan baby dlam perut untuk leraikan tali pusat tu jgan main tali pusat tu. Alhamdulillah 39w4d bersalin baby xterbelit dah tali pusat..

Awak dah berapa week of pregnancy? Sy rasa perlu sbb kalau tali pusat terbelit nie bukan main2 tau awak. Silap lambat sikit sahaja masa meneran tu baby boleh terjerut tali leher die n kalau lewat fetal distress, oxygen x sampai kt otak die. Lpastu awak ckp bila contraction sket, heart rate baby drop. That sign is not good. Sign2 fetal distress. Doktor awak plan mcm mana pula?