PANTANG LARANG KALAU NAK MENGANDUNG

Serius Nak Hamil baca Sampai Habis ‼️ . ❌ Tak Boleh Minum Cola Cola, Pepsi, Minuman Bergas ❌ Tak Boleh Makan Junk Food ❌ Tak Boleh Makan Segala Jeruk Kering Seperti Asam Boi dan Jeruk Basah dan Ceremai ❌ Tak Boleh Makan Fast Food KFC, MC Donald & pizza ❌ Minuman Beralkohol ❌ Elakkan ayam yang disuntik ❌ Makanan diproses seperti sosej, nugget, burger & sebagainya ❌ Tak Boleh Minum Minuman Berkafein - Teh, Nescafe dan kopi ❌ Tak Boleh Makan Jambu Batu ❌ Elakkan dari makan atau minum sumber berasaskan soya. ❌ Tak Boleh makan betik, kerana betik mengandungi enzim yang bleh melembutkan daging. (mungkin menyumbang pada keguguran) . Betik, jambu batu, buah naga, tembikai, buah limau nipis - Kaya dengan kandungan vitamin khususnya vitamin C yang penting untuk kesihatan dan kesuburan *** ada setengah badan tak boleh makan jambu dengan betik . ❌Jangan stress . Kalau sesiapa yang mengalami cyst/endo?fibriod... cubalah mengamalkan pemakanan yang sihat: ❌ Jangan makan daging merah ( kambing, lembu dll ) ❌ Jangan minum minuman berkaffien. ❌ Jangan makan makanan yg berlemak dan juga produk tenusu. ❌ Tak Boleh Makan Roti Putih 1. Amalkan memakan brokoli kerana brokoli bagus untuk mengelakkan cycst merebak dengan cepat kerana ia adalah anti kanser yang paling baik. ✅ 6 Bulan Rancang Hamil - makan asid folik . Petua Umum ✅ Curi lampin baby (tak kira ler anak sedara ker..anak jiran ker) ✅ Curi botol susu baby. ✅ Curi-curi minum air bekal orang yang pregnant. * ni dah kes mencuri la pulakkkkk..... kalau korang try pastu mengandung jangan lupe mintak HALALkan hahahahaha ✅Makan sisa makanan orang mengandung (contoh mintak orang mengandung gigitkan roti selebihnya kita makan

PANTANG LARANG KALAU NAK MENGANDUNG
16 Balas

Alhamdulillah saya dulu mengandung tak perlu mencuri bagai. Hanya mohon pd Allah dan banyakkan solat sunat & mengaji. Alhamdulillah dpt tanpa dijangka. Nak sesuatu perlu dekatkan dan minta pd Allah. Kalau belum dpt kena banyakkan bersabar, boleh jd Allah akan bagi tp pd waktu yg terbaik. Bukan kena mencuri bagai...oh ya lagi satu. Drpd nak mencuri kepunyaan org preggy wlupn niat baik, tetap tak boleh. Baik sedekah pd org preggy instead of mencuri 😂 lg bertambah pahala.

sis seeloknya kalau banyak mengarut mcm ni tak payah lah post.. Kesian ibu2 muda.. Sy pernah alami sendiri bila org cakap tak boleh itu ini, tapi sebenarnya boleh je makan tapi berpada2.. mcm kfc, mcd bukan benda selalu.. kalau gas2 alkohol tu memang betul laa.. betik tu bukan betik yang muda.. boleh makan betik yg masak tu.. kena jelaskan elok2.. lagi satu bab curi2 tuu apa maksudnya???

part mencuri tu mmg xbole dterima akal..buat benda xbaik utk dptkn sesuatu..dh pmulaan utk dptkn anak buat benda xbaik,nanti2 dpt anak,anak suka mcuri jgn marah pulak..yg sy pernah dgr,kita perlu bsedekah dan bukan ambil hak orang..lg byk kita mberi kt orang,mudah2an ada rezeki buat kita...

Mengarut bila msuk bab mencuri.... Ajar buat dosa awal2 utk mgandung.. Knp x tulis, buat amal jariah ke, mengaji ke, bersedekah kpd yg susah ke... Buat solat hajat ke... Jgn la ajar bukan2... Rezeki tu dtg dr Allah...

Tp sebelum tau pregnant sy minum cola botol besar hampir separuh 😅 tp kebanyakkan di atas tu sy makan. Heheheh itulah org kata kalau rezeki tak ke mana. Yang penting banyakkan doa

Atas2 tu ok la basically kena jaga pemakanan, yang bawah tu peliknya. Benda pelik2 macam ni toksah post kot. Ramai orang yang naive pastu main ikut je tak kira apa.

utk yg nk pregnant, tak payah ikut lah petua mengarut macam ni😑 ajaran mana ntah kena curi itu ini. kepercayaan karut je semua tu

Mengarutnya sampai nak kena ajar mencuri. You nak plan untuk pregnant but you kena mencuri 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

haih. ada yg betul ikut logic kena makan berkhasiat tapi ada yg mengarut sangat. mcm2 🤦🏻‍♀️

Pestime dgr kena curi lampin baby lah.. botol susu lah... 🙄