BBT tolong explain kan .

Hi semua Ada sesiapa yg paham tentang concept BBT ? Boleh explain mcm mane tak nak bace? Ape maksud kalau dia suhu menaik, Suhu menurun & Suhu mendatar ? Kalau check suhu untuk.pregnant kita baca yg macam mane? Terima kasih P/s : bbt line biru #bantusharing #adviceappreciated #bantujawab

BBT tolong explain kan .
2 Balas

BBT ni sis kena cuba ambil tiap hari untuk sebulan dua dulu untuk tengok badan sis punya trend mcm mana. bila dah berlaku ovulasi akan ada spike naik tinggi, and akan maintain tinggi sampai kita pregnant. kalau nak period dia akan turun rendah semula. tapi naik tinggi mana turun rendah mana tu ada variasi, ikut badan orang. seeloknya BBT ambil guna Fahrenheit punya unit, lagi tepat sebab beza tu sikit sangat kalau pakai celcius kadang tak sampai 1 degree pun.

3w ago

kalau thermometer sis guna celcius, tak boleh tukar fahrenheit, make sure bacaan dia 2 titik perpuluhan eg: 36.73°C mcm tu baru accurate. kalau fahrenheit takpe satu titik perpuluhan je eg: 97.3°F.