Period sedikit tak teratur. Merancang dah stop. Planning nak baby yg kedua.

Hello semua. Sis dah ada sorang ank. Sebelum ada anak period sis teratur je. Tapi selepas baby 1st lahir, sis merancang 2tahun. Mmg jarang period la sepanjang tempoh merancang tuh. Then Lepas stop merancang tu haid sis sedikit tak teratur. Tiap Bulan datang haid jgk. Cth: Datang haid dari Hari pertama hingga hari-ke4. Lepas tuh Hari ke5 dah tiada period sampai 2-3hari cam Tu. Lepas tu dtg period balik tapi sikit2 je. Dah masuk 2 tahun da dari sis stop ambik ubat perancang tuh. Tapi masih begini. Dan yang sebenarnya jgk sis dah nak plan utk baby kedua. Tapi bila rasa period tak teratur ni rasa buntu pula, mcmna nak tahu masa subur. #advicepls #bantusharing

1 Balas

Oh, mcm period tak lawas kan? Tempoh masa yg sis nyatakan tu mcm terlalu singkat utk pematangan telur ovum. Cuba tny doktor dulu. Beritahu psl period sis pstu nyatakan hasrat nk trying to conceive anak ke-2. Mana tahu period awk boleh kembali normal & teratur slps treatment by medication etc. Biasa nk tahu hari subur tanpa alatan adalah dgn keluarnya lendir jernih putih. Kalau pakai alatan nama dia OPK strip ada je jual dkt shopee & murah.