Cara betul kira pergerakan bayi

Hi semua, saya tgh pening ni macam mana nak kira pergerakan bayi yg betul? Semalam gi checkup, nurse ckp saya kira salah. Sebab mostly cukup 10 kali dalam pukul 12-1pm. Nurse asal ckp jarakkan dalam 10-20minit je. Nurse semalam ckp kena cukup atas 3pm macam tu, bila tgk youtube dia ajar kira pada 2jam je pulak. So saya peningggg, nak tanya ibu sendiri tapi zaman ibu dulu takde kira2 semua ni. So sebenarnya macam mana kiraan yg betul? Setiap jam kena ada tendangan, atau jarakkan 10-20min, atau kira 2jam ke? Ahhh pening 😵‍💫 #firstmom #firstbaby #needhelp

5 Balas

saya tick kat ws je , kalau pergerakan tu dekat2, saya akan kira for next pergerakan. contoh dia dah gerak 1.04pm, next tu 1.14pm, saya abaikan yang 1.14pm ( tapi still tanda kat ws ) . next gerak pulak 1.30pm , so saya akan kira 1.04pm tu gerak pertama, 1.30pm tu gerakan ke 2. setahu saya 20min kena jarak . tapi kalau nonstop sampai 20min sebab sedu, saya tetap kira 1 je . selalu pergerakan selesai dalam 3 - 6pm . mostly 4 @ 5 pm

2y ago

ya betul..sya pun kira mcm ni

same. awal awal tu confuse jugak. tapi kalau ikut nurse saya dia ckp takda masa yg tetap pun asalkan gerakan besar yg ada jarak masa dari sebelum ni. so saya selalu buat gap antara 15mins 😬 pukul 4 camtu cukup dah sbb kdg2 mmg ada terlepas jgk. sibuk kerja

Setiap kd lain² kOt 😅 mcm kd saya tak kisah tendang janji sebelum pkul 9mlm .. tp dye ckp amek tendangan yg paling kuat , yg halus² tu abaikan .. masalahnya lpas pkul 10 baru kuat mcn tgh main bola 😂

ikut nurse rasanya. macam nurse saya, asalkan gerakan kuat, ada gap sekurangnya 5 minit setiap gerakan dah boleh tanda. jadi 10 gerakan baby saya biasa habis dalam pukul 1-2pm

setiap pergerakan baby gap dia 20-30minit. contoh start pukul 9 next tu boleh 9.30am pula sampai la cukup 10x