HB rendah refer hosp utk apa ?

Hi semua, saya pregnant 18w & HB sy rendah & selalu drop stiap kali check up. Sy dah usaha makan ubat & makan mknn yg naikkan HB tapi mgkin x berapa kerap kot?? Skg sy mnum susu kambing & amalkan pati delima.. sy belum test GDM lagi.. tadi sy check kandungan, heartbeat baby 144, ok la kan?? Sy risau jugak sbb HB sy rendah.. Tapi tadi petang masa sy kat KK sperti biasa checkup ambil darah, HB sy maintain je 9.6 sama mcm 2 mggu lalu.. ada lega sikit la biar pun sbnrnya HB sy tu rendah🥲 sbab slalunya tiap kali check up HB sy selalu drop.. & tadi nurse hantar sampel darah sy ke hospital & dia ckp nak tggu result 1-2 bulan mcm tu.. tapi sy taktau utk apa😅😅 ada tak sape2 kat sini yang mcm saya?? Blh sy tau sample darah tu hntr kat hosp utk apa ye?? Terima kasihh🙏🙏 #SeriusTanya #ingintahu

22 Balas

Sis cuba makan ubat tu, minum dgn air sunquick. Lpastu minum pati gulsan. Dan makan kurma 2-3biji sehari. Sy buat mcmtu, alhamdulillah terus naik dari 9.8 ke 11.1 dalam masa 3hari tu

Sy mcm sis. mmg klinik ada send sample darah ke hosp dan result sy dapat mmg sy thalassemia carrier. HB tak pernah lebih 10 time pregnant. sekarang tgh pregnant anak ke3.

saya 30w normal ke selalu sakit bhgian ari²? rasa MCM sebak je...nk berjalan pun rasa MCM ada bnda kat situ yang nk keluar dan berat...😵‍💫 x selesa sgt..

15h ago

normal canti saya pun sama 31w.. memng dari 28w.. memang dh ada lah rasa tak selesa.. tapi sebab tak ada tanda² tak juga risau.. makin dekat w makin bnyak yg kita rasa dan tak selesa..

Hb makin rendah time pregnant tu normal tp kena jaga sbb kalau terlalu rendah boleh mengancam nyawa mak & baby. Sebab tu kena check further hantar sample ke hosp

Mungkin doktor nak cek penyebab zat besi awak menurun,mcm saya segala sample saya di hantar kat hospital,sample darah,sample tools..😅

nak check sis nie thalassemia atau x.. klu ade thalassemia, memg hb susah naik walaupun sis da mkn mcm2..

1d ago

Btl..even carrier talasemia pn ssh naik HB..kakak sy carrier x pernah lebih 10 dri awal smpai bersalin 3kali

kalau xsilap sye untk check sama ada sis ada thalasemia or tak sbb hb xnaik2.

Kalau berdasarkan pengalaman saya sampel darah dihantar utk thalassemia test

sy hb 10.4 pn dh kena hntr sampel darah ke hsptal utk cek kndungan iron.

Nak cek samada hb rendah sebab talasemia, amenia dll..