Luka czer.

Hi semua. Saya nk tanya utk rawat luka czer kan. Ada tak gel ke ubat atau cecair yg bagus digunakan? Kasi feedback juga #ingintahu #firstmom

10 Balas

macam sy dulu sy tak sapu apa2 ubat...hanya makan oren sunkist 2biji sehari , vit c n makan makanan berprotein utk cepat penyembuhan luka..saya dlu mkn ayam n daging smpai habis pantang..alhamdulillah hari ke7 luka luar kering elok masa nurse cek..dah tak sakit.just nak jaga luka dlm je..elak dr angkat berat2, lepas mandi keringkan luka jgn biar basah nanti senang kene jangkitan.

masa saya czer takde ubat apa2 dibekalkan. cuma perlu sentiasa kering dan anginkan. nak cepat baik, makan makanan seimbang, oren sunkist, minum air masak, elakkan angkat berat selain baby, dan kurangkan pergerakan seperti bangun dari baring atas lantai, baringlah atas katil lebih mudah untuk bangun berdiri.

Hai. Sy makan buah oren tiap2 hari. Sy jugak ada cuci luka dengan air Dermacyn, doktor sendiri yg suggest. Alhamdulillah dalam 2minggu luka czer sy kering elok, nurse puji sy pandai jaga. Awak boleh cari dekat farmasi.

better makan vitamin c je sis, bagi Luka cepat kering,jgn letak apa2 di bahgian Luka takut lagi memudaratkan... saya lepas kluar bilik ot terus makan vitamin c, alhamdulilalh kesan czerpon dh x nmpk sis...

mcm sy xd sapu apa2.. just kne slalu keringkan . lepas mndi lap brsih2. mcm sy suka biar tmpt czer tu trdedah kne angin. sluar dalam pun sy tolak bawah2. tak atas pusat. skejap je baik .

kalau sy czer xda guna apa2..cuma selalu2 keringkan bhgian luka tu jer..dgn hair dryer..jgn bagi lembap..tu jer..selain tu pantang semua yg angkat2 berat lh mmg wajib utk sy..

buat masa skrg jgn sapu apa2 ubat..cuci dengan air suam..makan vitamin c ..bg lukackering kena angin atau kipas..kipas tu jangan berhabuk pula..

bnykkan makan buah oren.. luka cpt sembuh.. jgn sapu apa2 pon.. keringkan btul2 lps mndi.. lap bersih2

Selain tu boleh cuba minum air gamat asli langkawi, rase pahit2 gitu tp InsyaAllah ok.

sy guna ubat kuning bila kuka dah bercantum tu