Selalu Lupa

Hi semua, saya nak tanya. Saya ni dah 22weeks, dan saya selalu nak makan ubat obimin yg kkinik kesihatan bagi. Adakah ia akan effect pada baby atau tidak? Tak tahu kenapa selalu lupa dan liat nak makan ubat. #firstmom #pleasehelp

7 Balas

hi mommy. obimin ni complete dah tau ada iron ada folic acid dan vitamin c yg memang sepatutnya preggy mommy consume. nak taknak memang terpaksa makan sebab kita takmau masalah spina bifida kena dekat baby. ni masalah kurang folic acid. masalah si ibu pulak kalau tak cukup iron ni darah kita akan kurang dan bila darah kita kurang macam mana kita nak transfer nutrient dekat baby melalui placenta. mommy buat alarm. senang tak terlupa. biasa la kita sibuk seharian jadi terleka kan. mommy be strong okay ❤

2y ago

terima kasih puan 🥰 amin amin

sis set alarm ye.. hari tu nurse explain kalau tak makan nnt hb rendah.. bila hb rendah kita tak dapat transfer cukup sel darah dan oxygen kat bayi.. boleh berlaku komplikasi atas ibu dan bayi juga.. so memang kena makan untuk baby..

2y ago

okay awak, terima kasih atas penjelesan 🥰 InsyAllah lepas ni tak lupa nk mkn ubat.

Set jam sis. Kalau rasa liat sis kena fikir anak dlm kandungan kita. Kita nak dia sihat dan sempurna. InsyaAllah kalau selalu fikir benda mcm tu kita tak akan liat dan mudah lupa untuk makan ubat

2y ago

Okay awak, saya try set jam. Terima kasih awak atas ingatan 🥰

kalau lupa set jam puan saya kalau sedar awal saya makan awal kalau sedar lambat saya makan terus gitu lerr

2y ago

okay awak, saya try cuba set jam. terima kasih awak 🥰

kalau tk mkn, tk penat ke sis? sy skit iron tab 1 hari, penat nya ya ampun. hb pun border

2y ago

penat jugak, tapi tulah selalu sangat lupa sampai tak teringat pasal ubat. ☹️☹️☹️

Letak ubt dkt tmpt yg sis senang nmpk, mcm saya xpernah lupa, tp sy sj letak dpn meja katil

2y ago

okayy sis, saya letak dekat meja solek biar senang nampak. Harap2 lepas ni xlupa lagi nak mkn ubat. Terima kasih awak 🥰

maaf sis, soalan kurang faham

2y ago

saya salah type soalan, sorry awak. Soalan saya, saya ni selalu lupa nak makan ubat obimin. Adakah ia akan effect pada baby atau tidak. Itu soalan nya..