Tertekan dengan orang tua

hi semua. saya baru selamat melahirkan anak secara czer bulan 11 haritu dan sekarang tengah berpantang di rumah mak saya. saya bersyukur dan berterima kasih dekat mak abah sebab sudi jaga saya dan baby masa berpantang. tapi saya rasa sedikit tertekan dan tersepit. memandangkan saya sedang cuti berpantang, saya dan suami bercadang untuk brestfeed baby sekurang kurangnya sehingga habis pantang. tapi mak saya berkeras dan tetap bagi baby susu formula, dengan alasan, nanti senang saya bekerja dan tak susahkan pengasuh di masa akan datang. saya dan suami pejam mata dan bersabar. kali ni, mak berkeras untuk tidurkan baby dalam buaian walaupun saya dan suami dah cakap yang kami tak mahu biasakan baby dengan buaian. tahu tahu je, buaian dah siap pasang masa suami tengah kerja. suami balik balik, terus badmood. saya rasa bersalah sangat. nak melawan mak, derhaka. nak menangkan suami, tak berdaya. haih ada tak yang hadap sama macam saya? 😞

4 Balas

pendapat saya, bila mak puan bagi cadangan yg puan kurang berkenan, puan guna la kuasa suami.. cakap dekat mak "nanti saya tanya abang (suami) dulu.. takut dia tak setuju sbb kami dah pernah bincang pasal ni dulu".. kalau mak puan faham 'kuasa' suami tu, mak puan akan akur.. tapi kalau mak puan tak faham, tu susah lah.. kita tak boleh buat kputusan dgn mak saja.. anak ni amanah bersama (suami isteri).. kalau suami tak izin, susah..

pam susu ltk dlm botol pon boleh. xyah campur fm kalau xnak. buai tu awk amek jual balik jee. duit tu bgi dkt mak awk 😂 leceh bby tdo buai nii nanti kalau nak ke mne2. ckp je elok2. xnak bagi tdo buai. kalau dri lahir dh tdo bwh, sng je nk tdo, x perlu buai. silap2 boleh tdo sendiri x perlu tepuk2 dodoikan. lgi pon pengasuh jrg guna buai. die ltk je bwh suruh tdo sendiri.

Sy pon senasib dgn sis , mak sy nak bagi baby makan nestum dgn air masak. Tapi nasib baik mak sy tk berani bagi sbb sy pernah larang dah jgn bagi apa2 kt baby selain susu. Sy stress jgk pantang kt rumah mak abah sy ni. Abah sy plk suka kacau2 baby masa tidur, dahla sy susah2 tidurkan baby, abah sy suka hati je dok buat bising smpai baby terjaga hmm sabar jela😒

hi sis, sama dgn sy tapi utk sy mak mertua. dia nak bagi buaiian sbb nanti nak dia nak jaga tu susah kalau tk ada buaiian, lagi dia nak bg puting sbb baby kerap menangis utk susu. sy bersabar sbb sy tak ada ibubapa. kadang2 suami support utk sy.