BAYI SEBULAN LEBIH

Hi semua nak tanya bayi sebulan lebih memang akan kerap muntah or jeluek ke even dah sendawa + dah tegakkan setengah jam? Sebab kekadang risau bila dia tidur nak letakkan di tempat tidur. Mohon pencerahan dan cara untuk elakkan kerap muntah 🥺

3 Balas

hye sis..same baby sy..arini baby sebulan 20 hari... Alhamdulilah...skrg dh bg susu 3 oz air 90 ml...sy akan burp dia letak ke bahu..dulu sy dudukan n tepuk blkg..tp dia ngis kalo lame sgt n x suke...skrg sy burp tepuk blkg n tekap dia ke bahu sy...alih2 dia tdo..nmpk mcm dia ok care tu..care gitu sy lame gak burpkan dia..sy akan kira 120 saat sambil tepuk/urut dada dia...sy asyik google je care elak muntah susu..katenya kne lame ckt..plg x 2 minit...pastu sebelum baringkan... tegakkan baby jap..pastu baringkan..dlm mase yg same..sambil burp sy x lekang doa pd Allah spy susu turun ke perut baby dan x muntah susu...ssian dia...takut dehidrasi kalo asyik muntah..bukan ckt2..byk lak tu..hmm..riso nk anta taska nti..minta Allah lindung baby kite yea..Aminn😥

sblum ni ank sy rjin jeluek klau sy direct bg susu 1 btol terus hbis kn dlm 1 masa .. walaupon dh burp .. lpas tu mkin lma sy jdi cerdik 🤣🤣 sy bg suku suku burp kan lpas tuh bg lgi suku suku dh kurang jeluek nya 🤭 kdg baby ni klau susah nk burp jgn risau tau mommy kdg mereka mngeluarkn melalui kentut ☺️

iring sikit ke kiri/kanan bila letak dia tidur spy xtersedak susu