BABY 6 MONTH

Hi semua. Nak tanya, baby mula makan kira 180 hari start dia lahir atau ikut haribulan dia lahir? Baby saya lahir waktu 39 minggu 2 hari, jadi saya kena genapkan 40 minggu dulu ke then baru kira 180 hari? Pening, nurse KK huru-hara sangat sampai asyik lupa nak tanya. #PleaseHelp #FirstBaby #FirstMum

6 Balas

Msa sy hari tu. smpai je trikh lahir dia. sy bg mkan. ckup 6 bln sy bg mkan bubur kosong dlu utk 3 4 hri mcm tu. Sy tnya nurse msa cek 5 bln bila sy bleh bg baby mkan. ckup² 6 bln atau kna lbih kan smnggu. nurse ckp ckup 6bln da boleh bg dia mkan dah. So utk hri prtma sy xjngka kn baby akan mkan hbes. 1 atau 2 mlut pn da ckup da utk dia. sbb dia bru nk bljar mkan. 😊 ini pngalaman sy lah.

Baby dh boleh mula makan between 4-6 months, recommended 6 months. Cuma x perlu kira exact pun, asalkan baby dh boleh duduk, tgk hunger cue dia minum banyak asyik lapar and x cukup susu, maka dh readylah tu. Boleh introduce single food dulu, selalunya bubur kosong, setiap 2-3 hari try single food lain pulak.

kalau baby masih x dduk tegak, tak yah bg makan lagi la ye? ke mcm mana

1y ago

try la bagi makan tgok dia tolak ke x. ada baby dia akan tolak bila belum bersedia. kalau dia da pandai lapar dia mesti akan cuba makan. janji dah masuk 6 bulan.

kalau baby takde apa apa prob, ikut je tarikh dia lahir.

anak masuk umur 6 bulan baru saya bagi makan..

ikut tarikh dia lahir