HB RENDAH

Hello semua, macam mana nak bagi hb naik? Penat dah try macam macam. Waktu buka buku pink, hb saya borderline 11.0 waktu ni saya makan acid folic appeton and dr bagi saya zincofer tp saya tak boleh telan lepas 2 kali makan. So saya tukar ke maltofer beli sendiri. 2nd checkup hb saya terus drop ke 9.7 and dr naikkan maltofer 2 biji. And paling latest hb saya drop lagi 9.5 😭 saya ada try calla milk, pati delima, bayam, kerang dan sebagainya. Nak kata saya ni hari hari kafein, memang tak. Saya pantang minum tu semua. Sejarah thalasemia pun tak pernah ada. Minggu depan saya kena ambil darah sbb makin drop hb saya 😭taktahu kat mana yang tak kena, cara pemakanan ke? Cara makan ubat saya ke? Sesiapa boleh bantu? #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Amalkan iron rich diet. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah.

Saya amalkan aSid folic,kurma ,delima ,kismis Dan buah jambu.. alhamdulillah 14 hb makanla makanan sunah tu mmg terbaik..

Itulah smaa lah mcm sy dari 11.6 drop 9.9 pening dh dah skrang pm dk try mAltofer n calla milk 🥲

Awak sebijik macam saya macam macam saya try tetap turun 😭