Kata2 semangat please.

Hi semua. Kenapa ya bila ibu yg pregnant ni ada masalah contoh hb low, gdm, bp tinggi dan lain2, mesti org2 salah kan ibu. Tak jaga makan lah, tak jaga kesihatan lah, layan sgt bdn tak larat tu, manja lah, tido 24jam. Lepastu banding2 kn dgn dia dulu pregnant elok je tkde masalah apa. Padahal kite ni sehabis baik dah jaga n nak baby sihat. Nasib baik ada suami yg support 😌 rasa down jugak 😌

8 Balas

Saya takut bnde cmni la ... org tanya apa2 saya kata je alhamdulillah sihat.. cerita masalah kesihatan kt nurse jeh walaupon hb turun naik ... sebab org akan bnding2kan kita dgn dia.. pastu tgh sakit pon asyik dipersalahkan. Lega sangat suami tetap bagi semangat positive sebab dia yg jaga masa saya alahan terok.. org lain ckp berdasar pengalaman dia, tpi bdn kita tk sama . semoga kita semua sentiasa kuat sepanjang pregnant ni 🥰 jangan sedih2

bersabar laaa...sama la cm sy..dh la xde suami, kj ulang alik ijok-bnting,g kj merempit ngan moto,by shift,masalah ksihatan plk? tiap minggu laser mata, check up sminggu skli kat 2 hspital berbeza n lain² arah,diabetic...padahal sblom ngandung sy xde diabetes pon, tiap mggu exercise @gym, mata ok² je, tp org ttap ckp sy ni xpikir bby dlm perot smpai byk nyakit tmbul...so savar je laaa...org lain x hadapinye...

bersangka baik dgn Allah dik, ni semua ujian Allah. setiap ibu semua berbeza ujian. saya pun ada ujian juga, tp doa yg terbaik, sbb yg kita kandung ni anugerah Allah. kita yg minta hari2 pda Allah dimurahkan rezeki. inshaAllah Allah tu x kan membebankan hambaNya. sy selalu muhasabah diri, tgk struggle ibu2 pregnnt kat palestin.lagi hebat ujian mereka. berbanding kita, bsyukurlah selalu.😢

Sy awal pregnancy pon gitu sis .. pastu husband beli suplemen aloevera forever living minyak ikan , vitamin , n air pamosteen die alhamdulillah dah ok .. but but but ikut body juga .. sis bole try n error .. sy before makan dah tanya dgn doktor n doktor pon suggest kan .. alhamdulillah hb 11.7 12.5 .. gdm dah ok tekanan darah back to normal …

lain badan lain masalahnya.. saya pun hb low skang ni suspect talasemia pulak.. makan selalunya complete ada lauk n sayur hijau.. buah pun hari2 ada makan tp still drop tp alhamdulillah orang sekeliling xde yg judgemental ckp itu ini.. pedulikan je sis org2 yg mulut tak boleh tapis tu

sabar je sis. kita kena jadi orang educated. biar tahu fakta bila pregnant hormon berubah sekian2. bila orang2 cakap gini, kita tak terkesan pun sebab kita tahu fakta dan hakikat

10mo ago

Betul. Yang ni saya setuju. Kalau kita educate diri kita, InshaAllah tak akan terkesan langsung dengan cakap2 orang yang tak berasaskan pada fakta.

Sbb hormon mmg kacau. Tp boleh je atasi dgn makan makanan berkhasiat. Klu dh buat sume tu tp x ok jgk, then xleh buat apa la asalkan dh usaha dh.

hi kalau hb low sis bnykn mkn syur hijau & buahan