Ibu, minum soya atau tidak sewaktu hamil?

Hi semua ibu-ibu TAP👋 Dulu min tak boleh minum susu tepung waktu mengandung, Jadi doktor sarankan minum air soya😅 Tapi ramai sangat kata dekat min dulu tak boleh minum soya waktu 🤰 sebab nanti kulit anak boleh jadi sensitif😰 Apa pendapat ibu-ibu semua ya?

Ibu, minum soya atau tidak sewaktu hamil?
105 Balas

Saya minum sbb susu utk ibu mengandung susah dapat kat Saudi, saya x jumpa pn, kebetulan ada bawa susu soya serbuk dari malaysia. Kulit bayi sihat, halus, bayi pun sihat

2nd baby dri 1trimester smpai 7bln prgnant minum soya, alhamdulillah anak sihat kulit tak sensetif takde apa2 alahan langsung dari baby smpai dah 8bulan..

3y ago

lain orang lain

sy pnh minum sekotak besarr sekali hadap. lpstu ank lahirr kulit jdi sensitif. kene enczema & kalau kne gigit nyamuk ke apa trus hitamm kulit

Alhamdulillah...masa anak sulong sampai yg 3rd ni mmg sulam soya dgn susu lain...anak xde apa2 alahan...kluar pon cerahhh... hehehe...

Mitos.. Anak 1st sy minum air soya hari2, bila lahir mmg cerah dan kulit cantik... Sampai ke besar x pnh ada masalah kulit sensitif pun...

3y ago

rezeki orang lain2.

sy dh serik...ank 1st lajak minum soya sbb org ckp bby putih...kesian ank tu kulit sensitif melampau... now 2nd baby,sy elakkn soya!

Saya pulak kalau boleh nak minum hari2. Tapi disebabkan takut gula tinggi saya buat air soya sendiri, so yakin lah kalau minum pun.

Kalau soya organik ok.. Cuma kebanyakan soya mengandung GMO.. Sebab tak berapa elok. Kalau nak, carilah soya yg organik

Minum sekadar menghilangkan rasa teringin waktu mengandung, soya tak elok sangat

minum. tapi suka yg kat pasar malam yg pure bukan yg dalam kotak. suka sangat soya gula merah seminggu sekali mesti minum

4y ago

Sama 🙋‍♀️