NESTUM & AIR MASAK 🙄

Selalu jugak baca pasal mertua tak habis2 suruh suap anak air masak laa. Suruh bagi makan nestum laa. Skrg ni diri sendiri yg merasa 🥴 anak baru masuk 5 bulan tapi tak habis2 kata 'bagi laa air masak, takde apa pun'. Untuk apa nak suruh bagi air masak? Padahal anak menyusu badan non stop. Pastu nnti 6 bulan suruh bagi nestum. Pernah bgthu nak bagi bubur nasi blend halus. Dia kata takyah sbb bubur berat. Kang tak hadam. Nestum okay. Adoii pening kepala 😩malas laa nak cakap banyak. Diamkan aje bila dia suruh2. Haritu masa nak beranak pun kena jugak minum air sanggul fatimah, terpaksa jugak laa minum sikit tak sampai stgh cawan sebab nak jaga hati punya pasal. Haa amik 2 malam sakit contraction melampau tapi bukaan stay 3 4cm je 😌 harap laa masa nak bagi anak makan nanti dia tak belikan nestum ke ape. Selalu datang rumah sebab dekat, okay je kalau nak datang pun sebab selalu bwkkan lauk apa2. Tapi harap sangat tak beri nestum ke ape. Risau 😅 #mommybuntu #bantusharing

3 Balas

sis kena tegas sikit dgn mertua sis tu..mungkin blh tunjuk kes2 bhya baby kcil dibg mnum air msak @ fakta2 yg lain..kta sbgai ibu mmg nk yg tbaik utk ank..jgn disebabkn pbuatan org lain & nk jaga hti org, ank kta & kta sengsara..pa lg klu ank yg kena..ssah hti kta nti..sa pun prnh kena mcm sis..mak sa sndri..asyk2 srh bg ank mnum air msak..bgus sis ank dh 5 bln bru disrh bg air msak..ank sa bru 1@2 bln + dh disrh bg air msak..😅 nsib baik tggal rmh mertua..klu x, jgn2 diam2 ank sa dibg mnum air msak..sa pun rsau jgk msa tu..sebaiknya baby kta jgn knalkn gula @ garam dlm mknan mreka..biar plain jak..nestum tu manis..better bbur kosong dlu..tkut nti ank jd picky eater..better sis sndri sediakn mknan dia nti..ikut hati sis..yg mna sis rsa yg tbaik utk ank sis..mngkin cra mreka dlu lain..xblh nk disamakn dgn cra kta..pekakkn tlinga jak la..btabah la sis..

4y ago

tu la..myb blh mnta tlg husband sis tlg tgur mak dia..ank korg, biar korg atur..bkn kta xnk trima nasihat @ pndpt mreka..kta just nk yg tbaik bt ank kta..lbih baik elak sblm tkena bha..da pndpt yg kta rsa blh trima, kta trima..sa dgn mertua sa pun mcm tu..husband yg tgur..mertua sa dlu smpai pksa ank sa myusu fm msa dia 1bln +..ank sa xnk myusu fm..sa kuar dr blik mndi, tgk2 dia tgh pksa ank sa myusu fm..ank nangis2 xnk..sapa xmrh tgk tu kn..sa klu mrh, mmg muka sa xdpt sembunyi..nk mrh pun xptt..org tua..nti kena cop xhormat mertua plak..dlu husband mmg sokong mak dia & ckp bg fm utk support..lpas sa bgtau nurse sarankn fully bf smpai 6bln & sa mmpu bg susu bdan, syukur husband skg lbih support sa..nsib baik skg dh tggal sndri..klu x, da lg tu g pksa2 ank sa myusu fm..skg pun mertua msih tnya2 lg ank dh myusu fm ka x..srh pksa dia myusu fm bila dia btol2 lpar..biar ank gemuk katanya..yg pliknya..bila mertua tgk ank org yg mmg fully fm dr lahir, ckp ank tu gemuk yg xsihat..ni nk srh an

jgn bg lg anak mkn apa sbb bt skrg anak mmg kita x blh mkn apa-apa pun lg nnt doktor atau jururawat akan marah.sbb saya pun kena mak mertua saya suruh saya bg Nestum, air suam and mcm-mcm lg.lps tu saya ada tanya kt doktor and nurse. mereka marah saya and ada tanya sapa suruh bg mcm tu, saya terus bgtau kt mereka yg mak mertua saya suruh saya bg.mereka suruh kita bg lps anak kita 6 bln baru blh bg.tu pun kena tunggu sampai doktor and nurse ckp dulu.nnt masa nk p jumpa doktor.cuba tanya kt doktor and nurse dulu.

4y ago

Memang takkan bagi pun sbb tak lama, dah nk 6 bulan. Biasa laa org tua kann, lagi banyak mkn garam 😅

kene tegas

4y ago

Jenis diri tak reti nak tegas dgn orang, so diam dulu setakat ni. Once dia memang kata nak bagi, memang kena cakap jugak laa. Bukan apa sbb dia mertua, malas nak cakap banyak sangat 😅